Hrvatski stručnjaci: Najave o dolasku radioaktivnog oblaka u Europu su degutantne gluposti!

Foto: AFP

HRVATSKI stručnjaci ne žele niti komentirati puno najave o dolasku radioaktivnog obala iz Japana do Europe.

> Tijek događaja pratite ovde

Tonći Tadić nije želio komentirati navodni "dolazak" radioaktivnog oblaka u Europi koji bi na kontinent trebao stići, prema nekim najavama, za oko dva tjedna. "Radi se o nepotrebnom izazivanju panike, ne želim to uopće komentirati. Samo ću napomenuti kako u ovom dijelu godine vjetrovi s aljaškog kopna pušu prema Pacifiku", kratko nam je rekao Tadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grgić: Degutantno je to što se piše

"Ovo je stvarno degutantno što se piše. I ne treba to puno komentirati. Možemo razgovarati o nekim tranzitnim vremenima da bi nešto stiglo od Japana do nas, to može biti u nekom vremenskom periodu od tjedan-dva, međutim ono što bi došlo do nas, s obzirom na stupanj razređenja oblaka i uvjete - kiša, vjetrovi, je takvo da uopće nema smisla razgovarati o tome.", priča nam profesor Grgić.

"Kao prvo moralo bi se dogoditi jako veliko izgaranje, trajati dugo, i otići visoko u atmosferu da bi nešto eventualno došlo do Europe, ali Černobil je bio bliže i bila je puno jača eksplozija, pa nije bila bogzna kakvih posljedica po nas, a kako bi iz Japana", pojašnjava nam Grgić te dodaje kako imamo prevelike stupnjeve neodređenosti, ne znamo ni što će se eventualno ispustiti iz Fukushime niti koliko će trajati. "Kada bismo znali to onda bismo mogli nešto reći određenije, međutim ni tada ne postoji nekakva velika opasnost za nas.", zaključuje Grgić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara