Hrvatski svećenik brani Mansona

NAKON što je dio konzervativnih i kršćanskih udruga digao silnu medijsku buku zbog koncerta američke rock grupe Marilyn Manson, koji će se održati u Puli 22. kolovoza, dogodila se jedna neuobičajena stvar. Naime, Mansona brani jedan hrvatski katolički svećenik.

Anton Bobaš, dominikanac i svećenik koji predvodi heavy metal band "Glasnici Nade", izjavio je da većina kritika na Mansonov račun dolazi od onih koji nikada nisu čuli riječi njegovih pjesama niti vidjeli njegov nastup. Time se usamljeni svećenik odlučio boriti protiv kritičara zanimljivog izvođača.

"Kako bi Manson mogao pretvoriti ljude u sotoniste i narkomane u dva sata svog koncerta?" - pitao se Anton Bobaš u razgovoru za Vjesnik.

Protestanska organizacija Oaza želi da se koncert otkaže, dok je sedam katoličkih svećenika ponudilo isplatu štetu organizatorima ako se koncert otkaže.

Sam Bobaš je priznao da je najbolji koncert na kojem je prisustvovao onaj Marilyn Mansona održan prije tri godine u Hamburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U medijima su se u posljednje vrijeme često mogla vidjeti negodovanja zbog koncerta, a jedan od nezadovoljnika, Alojz Pavlović je u Vjesniku naveo: "Marilyn Manson pjevač je teškometalne glazbe iznimno negativnih poruka. Svojim pjesmama on veliča razna negativna ponašanja i na njih poziva mlade, svojom glazbom veliča drogu i njezino korištenje, te potiče djecu da je uzimaju. Njegove pjesme navode djecu i mlade na razna seksualna perverzna ponašanja i homoseksualnost, potiče omladinu na samoubojstvo, potiče ih na ubojstva - posebno ubojstva roditelja i bliže rodbine. Ta glazba navodi na teška depresivna i agresivna stanja, uvodi djecu i mladež u okultno i opasno."

Podsjetimo, Mansona se optužuje i da je vođa "sotonske crkve" pod nazivom "The Church of Antichrist Superstar".

Organizatori koncerta su na svojim Internet stranicama objavili molbu za podršku i apel javnosti u vezi s koncertom američkog pjevača, u kojem među ostalim stoji: "Radi se o izvođaču koji se iza maskiranih nastupa višekratno dokazao kao borac za individualnost, slobodu umjetničkog i inih izražavanja, što uostalom stoji kao jedno od osnovnih počela u temeljnim odredbama i temeljnim slobodama i pravima svakog iole naprednijeg Ustava razvijenih zemalja još od Deklaracije o nezavisnosti, a takvom Hrvatska bar načelno i na papiru teži biti."

Uz apel, organizirana je i online peticija kako bi glas javnosti onemogućio ovakve pokušaje ucjene, zabrana, bojkotiranja i neuvažavanja slobode umjetničkog izraza.

Organizatori koncerta Marilyna Mansona, udruga United, su obzirom na stvorenu klimu uoči koncerta kontaktirali su jednog od Mansonovih promotera, koji je prokomentirao prosvjede kršćanskih i konzervativnih udruga, ustvrdivši da su svi ozbiljni američki i europski mediji prestali provoditi kampanju mržnje prema Mansonu, koja je preuzeta iz izdanja američkih tabloida starih 10 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara