Hrvatski tisak: Na odlasku, u Zadru, Papa se zahvalio ´ljubljenom narodu´

PAPA je u Zadru završio treći posjet Hrvatskoj poručujući "ljubljenom narodu": "Zahvaljujući vašoj snazi ugledat ćete bolje dane". Tim je riječima većina sutrašnjih dnevnih novina završila petodnevni boravak Svetog Oca u Hrvatskoj, koji su nerijetko ispunjavali i po desetak stranica.

"Hvala vam na svemu. Posebno hvala tebi ljubljeni puče hrvatski, koji si me dočekao raširenih ruku i srca otvorenih po ulicama Dalmacije, Slavonije i Kvarnera", citira više novina Papine riječi zahvale.

Listovi ističu skandiranje "Ostani s nama", "Mi smo Papini, Papa je naš", "Volimo te, Sveti Oče" kojim su reagirali hodočasnici na Papine riječi "Mladeži hrvatska, neka te Bog blagoslovi".

Slobodna Dalmacija napominje kako se na velikom molitvenom skupu u Zadru nije dogodio ni najmanji incident.

Prenoseći oduševljenje crkvenih i državnih vođa "Večernji list" citira predsjednika Mesića da se "naboj iz Zadra nikad neće ponoviti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svih ovih dana bio je blagdan. Nadam se da će poruke koje je papa posijao narod znati požnjeti" prenosi Večernji list nadbiskupa Bozanića, a za zadarskog dožupana Zrilića kaže da "plakao od sreće".

Šef vatikanskog protokola msgr. Reneto Bocardo ocijenio je za Večernji list da je Papino putovanje u Hrvatsku bilo uspješno. Posebno je izdvojio njegove poruke pomirenja i rekao da se Papa dobro osjeća i da posebno voli Hrvate.

Po Slobodnoj Dalmaciji državno vodstvo smatra da nam "Sveti Otac želi pomoći na putu u Europsku uniju". Splitski dnevnik raspoloženje stranih novinara i zadovoljstvo organizacijom Press-centra u Hrvatskoj stavlja u naslov: "Veličanstveni Zadar, vječno ćemo pamtiti".

Vjesnik na Papinu odlasku razmatra pisanje stranih medija pa zaključuje: "Iako je većina svjetskih glasila izdvojila zaista ključne naglaske - podršku na njezinu putu u EU, poticaj obnovi kršćanske obitelji, poziv na etničko pomirenje, ekumenizam i međusobnu suradnju, emancipaciju i jači utjecaj kršćanskih vrijednosti u društvu - zamjetno je da su neki strani komentatori apostrofirali Hrvatsku kao katolički bastion u Europi, zatim podijeljenost klera na proeuropsko i nacionalističko krilo te potrebu pomirenja i poštivanja europskih normi među kojim, na prvom mjestu, suradnju s Hagom".

Večernji list je objavio vlastito istraživanje javnog mnijenja prema kojem 75,8 posto građana Hrvatske vjeruje u poboljšanje međureligijskih odnosa, a također visok postotak građana uvjeren je u poboljšanje razumijevanja među ljudima, odnosa prema ženama i napredak u obiteljskim odnosima.

"Novi list" prenosi i razmišljanja nekoliko javnih osoba o Papinim porukama s netom svršenog pohoda naslovom "Konzervativan prema ženama, dobrohotan prema Hrvatskoj".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara