Hrvatski tisak: Papa se u Rijeci zauzeo za obitelj

PAPA Ivan Pavao II. svoje riječko obraćanja u cijelosti je posvetio obitelji, piše hrvatski dnevni tisak od ponedjeljka, nakon što je prethodnih dana izvješćivao o Papinu pozivu na pomirbu, o podršci zemljoradnicima, o Papinu divljenju hrvatskim ženama i naglašavanju hrvatskoeuropske uzajamnosti.

Papine riječi "budite narod nade", izrečene četvrtog dana boravka na svom stotom apostolskom putovanju pred oko 100 tisuća hodočasnika u Rijeci, svi zagrebački listovi posebno ističu i dodaju da je to moguće ako se uvaži poslanje obitelji.

Uočavaju da vrhovni poglavar rođendan Katoličke crkve (Duhove) obično slavi u Vatikanu i prenose molbu domaćina nadbiskupa Devčića Svetom Ocu da i dalje pruža pomoć na hrvatskom putu u novo europsko zajedništvo.

Ljudsko društvo je dramatično rascjepkano i podijeljeno te stoga očajno nezadovoljno, prenosi Vjesnik Papine riječi. Današnja obitelj traži povlaštenu pozornost i jasne mjere koje će promicati i štititi njezin ustroj, razvoj i stabilnost. Pri tome je Papa mislio na pitanje stambenog prostora i zaposlenosti. Time se pridonosi i rješavanju drugih teškoća poput skrbi za bolesnike i starije te sprečavanje kriminala i zloporabe droga.

Vjesnik je objavio anketu u kojoj se kaže da su "Riječani ovih dana bolji jedni prema drugima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi list posebno naglašava Papine riječi da su ženidba i obitelj među najdragocjenijim dobrima čovječanstva. Objavljen je tekst o zajedničkom ručku Pape i hrvatskih biskupa, privatnoj audijenciji predsjednika Vlade Ivice Račana te razgovor s predsjednikom Stjepanom Mesićem pod naslovom "Pohvalio sam Svetom Ocu hrvatske svećenike."

Večernjak ističe Papine poruke: "Ozbiljno razmotrite pitanje stanovanja, zaposlenosti, rastave brakova i neradne nedjelje". Taj list uobičajeno donosi obilje slikovnog materijala (Papin poster i dvije stranice fotoalbuma s misnog slavlja), ali i dramatičnu priču iz stožera za osiguranje Pape. Naime dva hrvatska MIG-a digla su se u subotu i presrela manji zrakoplov te ga prizemljila u Vrsaru nakon dojave o "otmici". Ispostavilo se da ju je uputio neodgovorni njemački turist leteći iznad Slovenije.

Jutarnji list svraća pažnju na pojedinosti iz Rijeke pa ističe skandiranje hrvatske mladeži: "Ivane Pavle!", kad je Papa izricao svoj Angelus.

Slobodna Dalmacija na naslovnoj stranici najavljuje izvješće naslovom "Papa pozvao mlade da budu narod blaženstva", a opširan prikaz misnoga slavlja naslovljuje "Rijeka - tradicija suživota" i "Trebate poduzeti jasne mjere za zaštitu obitelji."

Mediji su posjetili ožalošćenu obitelj Božić iz Mirkovaca čiji je član jučer preminuo na hodočašću u Čepinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara