Hrvatski zatvori prenapučeni, serviraju lošu hranu i manjka im liječnika

PROIZVODE se velike količine hrane, ali ona mora biti bolja. Hrvatskim zatvorenicima treba biti pružena i bolja liječnička pomoć, a dosad je problem bio u manjku liječnika i stomatologa koji su zainteresirani raditi u zatvorskim sustavima.

Zaključci su to Ravnatelja Uprave za zatvorski sustav Ivana Damjanovića nakon jučerašnje inspekcije Uprave za zatvorski sustav.

Inspekcija je jučer, naime, posjetila zatvorenike koji već četvrti dan štrajkaju glađu. Uprava je priznala da je 200 zatvorenika štrajkaša opravdano nezadovoljno uvjetima u kojima žive - nekvalitetnom hranom i uvjetima zdravstvene zaštite koja im se tamo pruža.

Damjanović ipak, za razliku od zatvorenika, ne vidi problem u prenapučenosti zatvora. Najavljuje kako bi se taj problem trebao uskoro riješiti te da situacija nije alarmantna.

Broj zatvorenika u posljednjih šest godina povećao se za dvije tisuće, pa država planira izgradnju novih zatvorskih zgrada u zagrebačkom Remetincu, Glini i Šibeniku. Poraditi će se i na adaptaciji i nadogradnji Zatvorske bolnice. Izgradnjom novih objekata osigurao bi se smještaj za više od 1400 zatvorenika, a nova bi bolnička zgrada imala više od stotinu novih mjesta.

U hrvatskim zatvorima trenutno je 4640 zatvorenika. Službeni podaci kažu kako mjesta ima za njih 3388.

Problem je, kako kažu zatvorenici, i u zatvorskim uvjetima - većina ih, naime, smatra da bi se s njima trebalo blaže postupati. Uprava je stoga najavila da će izraditi "procjenu rizičnosti".

Damjanović kaže kako se ne boji da će zatvorenici na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu dobiti presude zbog loših zatvorskih uvjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvo nešto se neće dogoditi jer je, kaže, u posljednih par godina uložen velik novac kako bi se svaka ćelija uredila prema najvišim standardima.

"Smrdimo i sebi samima"

Na probleme u zatvoru ukazali su proteklog tjedna pojedinačnim izgredima zatvorenici u Lepoglavi i Osijeku. 23-godišnji zatvorenik osječkog Okružnog zatvora Rajko Radaković iz Bijele Loze popeo se u srijedu na vrh zgrade i prijetio da će se ubiti zbog nehumanog odnosa prema zatvorenicima.

Radaković je prijetio da će skočiti u ponor dubok 10 metara, a s prozora na vrhu zatvorske zgrade spustio se oko sat vremena kasnije ljestvama koje su postavili vatrogasci.

No, prije nego je sišao sa zgrade Radaković je novinarima koji su se okupili ispred zatvorske ograde ispričao sve što ga muči. Od upravitelja zatvora je Radaković tražio da se prema zatvorenicima prestane postupati kao prema stoci. Kazao je kako u sobi od 16 četvornih metara boravi 16 zatvorenika. Nemaju, kazao je, nikakve higijenske uvjete, "smrde i sebi samima", a u sobi provode 22 sata dnevno.

"U hrani svakog dana pronađem žohara", kazao je Radaković i dodao da "to nije zatvor nego logor". Radaković u osječkom zatvoru služi petomjesečnu kaznu zbog obiteljskog nasilja.

Određeni broj zatvorenika u kaznionici Lepoglava proteklog je tjedna prestao s radom jer su nezadovoljni kvalitetom hrane i životnih uvjeta u prenapučenoj kaznionici.

K.C.
Foto: RTL

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara