Hrvatski zatvori su prenatrpani

ULAGANJA u zatvorski sustav bit će sve veća i veća jer je i broj zatvorenika sve veći i veći, a zatvori su prekapacitirani, izjavila je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt na početku godišnjeg radnog sastanka s ravnateljima zatvora, kaznionica i odgojnih zavoda.

Ministrica je izvijestila da iz godine u godinu raste broj zatvorenika, što ne prate dovoljni smještajni kapaciteti zatvora i kaznionica.

Za cijeli zatvorski sustav popunjenost je 121 posto - na splitskom području, primjerice, popunjenost je dosegla 220 posto, u Varaždinu 207 posto, a u Zadru i Bjelovaru oko 150 posto.

U odnosu na lani, 700 je zatvorenika više (3022 u 2004., a 3721 ove godine).

U cilju rasterećenja zatvora ministrica predlaže da se prekršitelji zakona osuđeni na zatvorske kazne do tri ili šest mjeseci ubuduće kažnjavaju uvjetnim osudama sa zaštitnim nadzorom ili radom za opće dobro na slobodi, a da se zatvorske kazne izriču za teža kaznena djela.

Ministarstvo će, kaže, razmotriti i mogućnost da se zatvorska kazna više ne izriče za neplaćanje novčanih kazni, već da se preinači u rad za opće dobro.

Škare Ožbolt je najavila spremnost prihvaćanja ponuda lokalnih vlasti u Imotskom i Šibeniku za proširenjem kapaciteta tamošnjih kaznionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U usporedbi s drugim tranzicijskim državama, Hrvatska je po stopi zatvorenika na 100 tisuća stanovnika u boljem dijelu ljestvice, ali, istaknula je ministrica, prati europski trend rasta broja zatvorenika.

Najviše je zatvorenika osuđeno zbog imovinskog kriminala, a slijede kaznena djela protiv života i tijela te zlouporabe droga.

Prema duljini kazne, najviše ih je na izdržavanju kazne od jedne do tri godine, zatim od pet do deset, te od tri do pet godina, dugotrajni zatvor od 20 do 40 godina služi 29 zatvorenika, a do šest mjeseci njih 149.

U hrvatskim zatvorima i kaznionicama leži 205 stranih državljana.

Prema podatcima iz 2001., po stopi smrti na deset tisuća zatvorenika Hrvatska se nalazi u sredini europske ljestvice, dok je u boljem položaju po broju suicida te bjegova iz zatvora, a u odnosu na ranije godine smanjuje se broj štrajkova glađu.

Pravosudna policija u ovoj je godini oduzela 15.523 nedozvoljenih predmeta u zatvorima i kaznionicama, od čega 744 pištolja, 6510 noževa te 113 litara alkohola.

Ministrica je prije početka sastanka uručila priznanje i nagradu pravosudnom policajcu Stjepanu Benčaku za pokazanu hrabrost i savjesnost u službi, odnosno jer je prije četiri tjedna pravovremeno spriječio unošenje ručne bombe u zgradu koprivničkog Županijskog suda.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara