Hrvatski znanstvenici otkrili seksualni život bakterija

Hrvatski znanstvenici otkrili seksualni život bakterija

HRVATSKI znanstvenici predvođeni Miroslavom Radmanom došli su do senzacionalnog otkrića kad su "zavirili" u seksualni život bakterija.

Ovo revolucionarno otkriće danas je objavljeno kao originalni doktorski rad 31-godišnje trogirske znanstvenice Ane Babić u najprestižnijem svjetskom znanstvenom časopisu "Science", javljaju Novi mediji HRT-a.

Znanstveni tim Miroslava Radmana dosjetio se fluorescentne mikroskopije, pomoću koje je četiri godine radio na ovom otkriću da bi ono što je dosad bilo nevidljivo, postalo vidljivo. Otkrićem seksualnog života bakterija, odnosno izmjenjivanja DNK iz muške u žensku bakteriju, bit će omogućeno sprječavanje mnogih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bakterijska stanica koja je bila sasvim bezopasna i živjela u našim crijevima, ako primi pomoću tog čina seksualnosti DNK iz bakterije koja je patogena, onda stanica koja živi u miru u našim crijevima u jednom momentu postane patogena'', rekao je  Radman.

Ovo otkriće je posebno zato što sad po prvi put možemo vidjeti kojim ritmom se prenosi genetski materijal, ali u tom prijenosu dolazi do svih mogućih genetskih kombinacija koje bakterijama služe da se prilagode na nove uvijete i razviju imunitet na antibiotike. Na farmaceutskim je tvrtkama sad da iskoriste otkriće hrvatskih znanstvenika kako bi što uspješnije spriječile evoluciju bakterija.

J.C.
Foto: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara