Hrvatskim bolnicama prijeti nestašica stranih lijekova

ZBOG duga od 1,2 milijarde kuna koje pojedine bolnice i domovi zdravlja imaju prema veledrogerijama, strane farmeceutske kompanije uputile su pismenu opomenu u kojoj prijete obustavljanjem opskrbe lijekovima.

Zbog velikog kašnjenja s plaćanjem većina stranih farmaceutskih kompanija uputila je veledrogerijama pismenu opomenu u kojoj prijeti obustavom isporuke, a što bi uzrokovalo manjak stranih lijekova na tržištu, upozorilo je u svom priopćenju Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima.

Udruženje je u srijedu održalo hitan sastanak o likvidnosti jer je dugovanje pojedinih bolnica i domova zdravlja prema veledrogerijama premašilo 300 dana a dug je veći od milijardu kuna. Iz tog razloga veledrogerije kasne s plaćanjem stranim farmaceutskim kompanijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju udruženja se navodi da je još prošli mjesec zatražen razgovor s ministrom zdravstva Androm Vlahušićem, ali do razgovora u nije došlo pa su problemi postali još veći.

Ministar Vlahušić izjavio je za "Jutarnji list" da stanje nije alarmantno te da će pacijenti i dalje imati urednu opskrbu lijekovima. Dodao je da će Vlada do kraja godine podmiriti dugove bolnica. Ukoliko bi došlo do problema u opskrbi, država može poduzeti interventne mjere, objasnio je Vlahušić.

Predsjednik Udruženja inovativnih proizvođača Danko Schonwald kaže da problema neće biti ako se do kraja godine podmire dugovi prema proizvođačima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara