Hrvatsko izaslanstvo na konferenciji o putevima droge u Parizu

U ORGANIZACIJI francuskog Ministarstva vanjskih poslova u Parizu će se u srijedu i četvrtak održati Ministarska konferencija o putovima droga iz Srednje Azije u Europu, na kojoj će sudjelovati i izaslanstvo Republike Hrvatske, predvođeno zamjenikom ministra vanjskih poslova, dr. Ivanom Šimonovićem.

Kako je u utorak priopćeno, u sastavu delegacije sudjelovat će i predstojnik Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga mr.sc. Ante Barbir, te načelnik Odjela za međunarodnu policijsku suradnju Ministarstva unutarnjih poslova Zoran Nekić.

Samoj Ministarskoj konferenciji u četvrtak, koju otvara predsjednik Republike Francuske Jacques Chirac, prethodit će konferencija visokih dužnosnika i stručnjaka u srijedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Republika Francuska sazvala je navedenu konferenciju u sklopu svojih aktivnosti za vrijeme predsjedavanja skupinom G8, izravno potaknuta problemom koji predstavlja obnova uzgoja opijumskog maka u Afganistanu, kao i trgovina opijumom i heroinom s tog područja prema Europi, što predstavlja težak sigurnosni problem, kao i problem javnog zdravstva za zemlje kroz koje prolazi pravac te trgovine.

Kao buduća članica UN-ove Komisije o narkotičnim drogama (od 1. siječnja 2004.), Republika Hrvatska aktivno će sudjelovati na navedenoj konferenciji, gdje će iznijeti konkretne prijedloge daljnje suradnje, kao i aktivnosti na području suzbijanja zloporabe opojnih droga, posebice sa zemljama koje se nalaze na području tzv. balkanske rute.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova se ističe kako je konferencija je od iznimne važnosti za Hrvatsku budući da se procjenjuje da preko 80% heroina namijenjenog potrošnji u Zapadnoj Europi prolazi kroz teritorij Republike Hrvatske. Najviše je droga zaplijenjenih na području balkanske rute bilo namijenjeno zemljama Europske Unije u kojima je registrirano između pola milijuna do milijun ovisničke populacije.

Stoga je Ured za suzbijanje zloporabe opojnih droga Vlade Republike Hrvatske predložio UN-ovom Uredu za droge i kriminal u Beču uspostavljanje regionalnog centra u Republici Hrvatskoj, koji bi imao koordinativnu ulogu za sve zemlje koje se nalaze na području tzv. balkanske rute, po pitanjima suzbijanja zloporabe opojnih droga, te će u rujnu 2003. organizirati i međunarodni kongres kako bi se projekt predstavio ostalim zemljama u regiji i postigao konsenzus za njegovu provedbu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara