Hrvatsko izaslanstvo u posjetu Hrvatima u Subotici

Izaslanstvo Republike Hrvatske koje je predvodio pomoćnik ministra vanjskih poslova RH Slavko Leban dobilo je, tijekom razgovora u Beogradu s predstavnicima vlasti Srbije i Crne Gore (SCG), uvjeravanje da će tužbe koje je protiv autora televizijske emisije na hrvatskom podnijela Televizija Novi Sad biti povučene. L

"Tužbe protiv urednice i producenta emisije "Tragom hrvatskim" trebale bi biti povučene do kraja ovoga tjedna", rekao je Leban u razgovoru s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG u utorak u Subotici.

Leban je ocijenio da su razgovori s predstavnicima vlasti SCG i Republike Srbije u ponedjeljak u Beogradu u cijelosti bili pozitivni i konkretni, ističući da je postignut dogovor o formiranju mješovite komisije koja će pratiti realizaciju Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina kada oni u Srbiji i Hrvatskoj budu ratificirani.

Pitanje tužbi i nastavak emitiranja TV programa na hrvatskom preko TV Novi Sad, kako se ocjenjuje, ključno je pitanje budućnosti informiranja na materinjem jeziku hrvatske zajednice u Srbiji.

Članica izaslanstva i predsjednica saborskog pododbora za hrvatske manjine Ivana Sušec Trakoštanac je izjavila da je stekla dojam da je SCG spremna pridržavati se potpisanog Sporazuma.

U razgovorima s predstavnicima hrvatske manjine ona je ukazala na potrebu povezivanja gospodarstvenika Hrvata u Vojvodini s poduzećima u Hrvatskoj, među ostalim preko predstavništava Hrvatske gospodarske komore.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjet službenom Beogradu i Hrvatima u Vojvodini organiziran je uoči ratifikacije Sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina između SCG i Hrvatske i početka njegove provedbe.

Izaslanstvo iz Zagreba je o problemima Hrvata u Srbiji razgovaralo u Subotici s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Novinsko-izdavačke ustanove "Hrvatska riječ", Hrvatskog kulturnog centra "Bunjevačko kolo".

Za srijedu je najavljen susret za biskupima Katoličke crkve u čijim biskupijama žive pripadnici hrvatske zajednice.(Hina)xjsta ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara