Hrvatsko novinarsko društvo zadovoljno presudom da se Elizabetu Gojan vrati na posao

Hrvatsko novinarsko društvo zadovoljno presudom da se Elizabetu Gojan vrati na posao

Foto: FAH

HRVATSKO novinarsko društvo izrazilo je zadovoljstvo nepravomoćnom odlukom Općinskog radnog suda u Zagrebu da je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman u ožujku lani nezakonito dao izvanredni otkaz novinarki Elizabeti Gojan te izrekao privremenu mjeru kojom HRT obvezuje na njezin povratak na radno mjesto komentatorice u roku od od osam dana od primitka presude.

Pozdravljamo ovakvu odluku suda, nadamo se da će ona biti potvrđena i u drugom stupnju, navodi se u priopćenju HND-a. Novinarima se ne smije zabranjivati da javno istupaju, jer je njihova profesionalna, pa i Ustavna obveza da to čine. Posljedica ovakvih drastičnih mjera, upozorava HND, širenje je autocenzure, što je najveća prijetnja novinarstvu, javnosti, slobodi izražavanja i demokraciji.

Glavni ravnatelj Radman je komentatorici Gojan, koja je tada obnašala i dužnost predsjednice ogranka HND-a na HTV-u, dao otkaz zbog kršenja Etičkog kodeksa HRT-a i ugovora o radu, jer je istupala u javnosti bez dozvole nadređenih. Otkaz je iz istog razloga tada dobila i novinarka Hloverka Novak Srzić.

HND se od početka protivio otkazima i najavio borbu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HND podsjeća da je odmah nakon najave da će novinarkama Gojan i Novak Srzić biti uručeni otkazi, zatražio od glavnog ravnatelja da povuče odluke, podsjetivši da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti u svakom trenutku i slobodno izražavati stavove, što je i zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske.

Novinarsko društvo tada je najavilo i da će iskoristiti sve legitimne metode da se otkazi spriječe, te je s cijelim slučajem upoznao i Europsku federaciju novinara (EFJ), koja je podržala HND i izrazila žaljenje zbog toga što je u Hrvatskoj vraćen verbalni delikt.

HND je u prosincu prošle godine izrazio zadovoljstvo i nepravomoćnom odlukom Općinskog radnog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da je novinarki Karolini Vidović Krišto lani nezakonito dan izvanredni otkaz. Sud je i u tom slučaju naložio HRT-u da novinarku vrati na njezino staro radno mjesto, navodi se u priopćenju koje su potpisali predsjednik HND-a Saša Leković i predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara