Hrvatsko Podunavlje od rujna bez moratorija na učenje novije hrvatske povijesti

U RUJNU ove godine prestaje vrijediti odluka o moratoriju na učenje novije hrvatske povijesti za učenike srpske nacionalnosti u Hrvatskom podunavlju, no to se neće odnositi na svih oko 4300 učenika srpske nacionalnosti u osnovnim i srednjim školama.

Tako će noviju hrvatsku povijest od slijedeće školske godine učiti učenici završnih razreda gimnazija, drugih razreda srednjih četverogodišnjih škola, prvih razreda srednjih trogodišnjih škola i osmih razreda osnovnih škola, izjavio je za Hinu Mirko Marković, član Povjerenstva za podučavanje povijesti u školama u Hrvatskom podunavlju pri Ministarstvu prosvjete i član Odbora za obrazovanje Zajedničkog vijeća općina.

U Ministarstvu prosvjete se razmišlja o izdavanju eksperimentalnog udžbenika novije hrvatske povijesti iz kojega bi učili svi učenici u školama u Podunavlju, u kojima se nastava, osim na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, odvija i na nekom od jezika i pisama nacionalnih manjina, naveo je Marković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dok se ne izda taj udžbenik, učenici srpske nacionalnosti bi od iduće školske godine noviju hrvatsku povijest učili iz dodatka u kojem će na najviše 20-ak stanica biti obrađeni događaji od 1987. do danas.

O dodatku bi nakon prve godine bila provedena anketa među učenicima i nastavnicima.

Marković navodi da bi uvođenje dodatka o novijoj hrvatskoj povijesti za učenike srpske nacionalne manjine u Hrvatskom podunavlju bila tek prva faza promjena koje bi trebale uslijediti u području obrazovanja.

Odluka o uvođenju moratorija na učenje novije hrvatske povijesti za učenike srpske nacionalnosti u Hrvatskom podunavlju donesena je na temelju Erdutskog sporazuma iz 1995. i Pisma namjere Vlade RH (1997), kojim je pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskom podunavlju zajamčena kulturna i obrazovna autonomija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara