Hrvatsko veleposlanstvo u Belgiji nije moglo financijski riješiti slučaj jer je bio neradni dan

PUTNICI u privatnom autobusu tvrtke Mamić iz Zeline, koji je u subotu nakon rutinske kontrole zadržan u Liegeu u Belgiji, bili su potpuno slobodni, a policija je zadržala samo vozača i autobus traživši od njega da plati mandatnu kaznu od 4.000 eura, rekla je u nedjelju navečer u telefonskom razgovoru za Hinu hrvatska veleposlanica u Belgiji Ljerka Alajbeg, potvrdivši da je u subotu navečer problem riješen i da je autobus krenuo prema Hrvatskoj.

Jutarnji list u broju od ponedjeljka objavio je da su "belgijski policajci zatočili 36 hrvatskih hodočasnika" te im prijetili da će u krugu policijske postaje morati ostati do ponedjeljka.

"Putnici nisu bili zadržani, svaki je putnik bio slobodan", naglasila je Alajbeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Radilo se o privatnom autobusu Mamić iz Zeline koji je prevozio 36 putnika na različita hodočasnička mjesta, između ostalog u Francuskoj i Belgiji", rekla je Alajbeg.

Autobus je u subotu ujutro oko 11 sati zadržan u Liegeu nakon rutinske kontrole jer je policija pronašla tri nepravilnosti kojima se krše europski standardi - nepravilnost u tahometru, nedostatak euro-vignete te neuredan dnevnik vožnje, pojasnila je veleposlanica. Od vozača je traženo da na licu mjesta plati kaznu od 4.000 eura što vozač ili nije htio ili nije mogao učiniti, dodala je.

Djelatnica hrvatskog Konzularnog ureda otišla je na lice mjesta i razgovarala i s putnicima i s policijom, pokušavši ishoditi da se kazna smanji ili naknadno plati, te čak dati jamstvo veleposlanstva, ali policija je tražila da se kazna plati na licu mjesta. Veleposlanstvo, s obzirom da je bio neradni dan, nije bilo u mogućnosti financijski riješiti slučaj, kazala je Alajbeg.

Na kraju su putnici skupili novac među sobom te je kazna plaćena, a autobus je oko 21 sat u subotu krenuo najprije prema Koelnu gdje su putnici trebali noćiti, a potom u nedjelju stići u Hrvatsku, rekla je Alajbeg.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara