Hrvatskoj prijete sankcije zbog slučaja Paška Ljubičića?

HRVATSKO veleposlanstvo u Nizozemskoj primilo je u četvrtak obvezujući nalog Haškoga suda u vezi s dokumentima u slučaju haškog optuženika Paška Ljubičića, potvrđeno je Hini iz visokog izvora u Ministarstvu pravosuđa.

"Primili smo obvezujući nalog za predaju preostalog dijela dokumentacije u vezi sa slučajem Paška Ljubičića", kazao je visoki izvor, dodajući da se radi o nekoliko stotina dokumenta koji se odnose na ratna zbivanja u BiH.

Rok za predaju dokumenta je 15 dana.

"Hrvatska će nastojati ispuniti ovaj nalog Haškog suda", dodaje isti izvor. Zbog ovakvog naloga ICTY-a ne bi trebao Hrvatsku prijaviti Vijeću sigurnosti, kao što se to pojavilo u hrvatskim medijima, budući da se ne radi o grubom kršenju pravila Suda, ocjenjuje isti izvor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska Vlada do sada je Haškom sudu već predala više od polovicu dokumenata u slučaju Paška Ljubičića.

Ljubičićev odvjetnik Tomislav Jonjić za jedne je hrvatske dnevne novine kazao je da je on od Haškog suda tražio da Hrvatskoj uputi takav nalog, nakon što, kako je kazao, mjesecima od hrvatske Vlade nije uspio dobiti tražene dokumente.

Haški sud Paška Ljubičića tereti na osnovi osobne i zapovjedne odgovornosti za povrede ratnog prava i običaja i zločine protiv čovječnosti, te da je kao zapovjednik prvog voda bataljuna vojne policije HVO-a između lipnja 1992. i srpnja 1993. sudjelovao u napadima na muslimanska sela u općinama Vitez i Busovača u srednjoj Bosni. Na teret mu se stavlja i zločin protiv civilnog stanovništva u selu Ahmići, gdje je sredinom listopada 1993. ubijeno više od 100 civila i razoren velik broj civilnih objekata.

Ljubičić se 2001. godine dobrovoljno predao haškom sudu, a na prvom izjašnjavao izjavio je da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara