Hrvatskoj prijeti val terorističkih napada?

U URED predsjednika države i Vlade, na adrese tv kuća RTL i HRT, te u redakciju Večernjeg lista stigla je anonimna teroristička prijetnja. Autori pisma prijete nizom terorističkih napada u Hrvatskoj koji će započeti 6. svibnja i trajati do 12. svibnja. Radi li se o ozbiljnoj prijetnji ili neslanoj šali očito ćemo saznati vrlo brzo.

Kako piše Večernji list, meta terorista biti će "sve ceste, željezničke pruge, autobusi, izolirana mjesta te smeće u koje će biti postavljene eksplozivne naprave, i to uglavnom noću". U pismu još piše kako se radi o jednoj terorističkoj mreži koja je, nakon dugih priprema, odlučila izvesti napade u Hrvatskoj koje treba očekivati bilo kada i bilo gdje.

Središte mreže se nalazi u jednoj od zemalja Europske unije, a mreža nema ništa protiv država već je njen cilj samo terorizam. Iako se napadi i žrtve ne mogu spriječiti, upozorenje su poslali kako bi se posljedice napada ublažile.

Teroristi su umjesto potpisa stavili jedinstveni matični broj terorističke mreže i najavili pokretanje Internetske stranice na kojoj će obavještavati o svojim aktivnostima i objaviti da su upozorenje poslali.

Prema Jutarnjem listu, RTL i Večernji list pisma su dostavili policiji dok je HRT svoje bacio u smeće. Policija je pokrenula krim obradu kako bi se otkrio pošiljatelj.

"Možemo sumnjati i pretpostavljati da se radi o nečijem neozbiljnom uratku, ali ovakve anonimne prijetnje MUP mora uzeti za ozbiljno." - izjavio je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun za Jutarnji list. Na kuvertama i pismima su pronađeni određeni tragovi za koje se još uvijek ne zna pripadaju li pošiljatelju ili primatelju.

Kazna za terorizam je najmanje tri godine zatvora, dok za širenje lažnih i uznemirujućih glasina kazna može iznositi 150 osobnih dohodaka ili šest mjeseci zatvora.

"Prvu branu zaštite od terorističkih prijetnji trebale bi činiti hrvatske obavještajne službe u suradnji sa stranim službama, ali naše se tajne službe bave same sobom." - rekao je za Jutarnji list Pavle Kalinić, stručnjak za terorizam dodavši kako o ovoj prijetnji nema dovoljno podataka da bi se govorilo o njenoj ozbiljnosti.

Foto: Arhivska fotografija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara