Hrvatsku očekuje politički burna i neizvjesna 2003.

2002. GODINA bila je puna političkih sukoba i prekretnica. U 2003.neizvjestan je opstanak vladajuće koalicije, reakcija zemalja EU na hrvatsku odluku da podnese zahtjev za članstvo, te rezultati izbora najavljnih za kraj godine.

Sudbina aktualne vladajuće koalicije SDP-a i HSS-a mogla bi se znati već krajem siječnja, za kada je najavljena prodaja naše naftne kompanije Ina. S obzirom na vrlo različitu koncepciju privatizacije, vrlo je moguće da se premijer Ivica Račan i predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić raziđu već početkom godine, što  bi značilo i skore izbore.

Tomčić je kolicijskim partnerima krajem 2002. poručio kako će morati svatko na svoju stranu ako se ne uspiju dogovoriti oko pitanja privatizacije. Naime, Vlada je početkom studenoga pozvala tri potencijalna strateška partnera ruski Rosneft, mađarski MOL i austrijski OMV da do 22. siječnja podnesu obvezujuće ponude za kupnju 25 posto plus jedne dionice Ine.

 Hrvatska će vjerojatno već sredinom veljače, odnosno između 15. i 17. veljače, podnijeti službeni zahtjev za punopravno članstvo u EU. Dosadašnje rekacije na takvu odluku bile su vrlo različite. Prema pisanju medija, premijer Račan će u tom razdoblju posjetiti sjedište EU-a u Bruxellesu i sastati se sa čelnicima EU. Iz Vladinih je izvora već ranije najavljeno da će premijer Račan, najvjerojatnije u drugoj polovici siječnja posjetiti nekoliko europskih metropola -  London, Berlin, Madrid, Atenu i Rim, dok će predsjednik države Stjepan Mesić posjetiti Pariz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će EU i međunarodna zajednica regirati najviše ovisi o daljnjoj suradnji Hrvatske sa Sudom u Haagu. Neke zemlje, posebno Velika Britanija, nisu zadovoljne suradnjom naše zemlje s ICTY-jem zbog neuhićivanja generala Janka Bobetka i Ante Gotovine koje je Haški sud optužio za ratne zločine.

Budući da je Haaško tužiteljstvo najavilo da u ovoj godini namjerava završiti veći dio istraga o ratnim zločinima tijekom Domaovinskog rata, uz visoke vojne i državne dužnosnike koji su već kao osumnjičenici pozvani na razgoveore, može se očekivati da će iz Haaga u Hravatsku stići još koja zahtjev za razgovor ili optužnica.

Iako rok za redovne izbore istiječe početkom 2004. godine, premijer Račan je nekoliko puta izjavio da će izbori biti krajem 2003. Međutim, kakao stvari stoje, zbog spomenutog neslaganja oko privatizacije te općeg stanja u kolaciji, vjerojatnije je da će izbori biti već u prvoj polovici godine.

Prema anketama kojie se pojavljuju u medijima, najača stranka je oporbeni HDZ, potom slijedi SDP , dok je popularnost HSS i HNS izjednačena. Za formiranje buduće vlasti bit će ključno koju će stranu izabrati Tomčićev HSS.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara