Hrvatsku parlamentarnu diplomaciju usmjeriti na EU

HRVATSKA parlamentarna diplomacija trebala bi se ponajprije usmjeriti na zemlje Europske unije kako bi osnažila zahtjev i ostvarila pravo na individualni pristup u europske integracije, rekao je u srijedu nakon sastanka saborskog Odbora za vanjsku politiku njezin predsjednik Zdravko Tomac.

´Parlamentarnu diplomaciju moramo usmjeriti na EU kako bi osnažili zahtjev za individualnim pristupom u europske integracije, i kako nas ne bi zarobila sudbina zapadnog Balkana´, rekao je Tomac.

On je najavio skorašnju zajedničku sjednicu Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije i razgovor s Chrisom Pattenom, visokim predstavnikom EU za vanjske poslove o poziciji Hrvatske u jugoistočnoj Europi.

Novinare je također izvijestio i o posjetu hrvatskih dužnosnika Bruxellesu 18. i 19. ožujka, gdje bi on, predsjednik Sabora Zlatko Tomčić i predsjednik Odbora za europske integracije Mate Granić, trebali razgovarati s predsjednikom Europskog parlamenta.

´Na vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta javno će se raspravljati i o stanju u jugoistočnoj Europi´, objasnio je Tomac, govoreći o hrvatskim diplomatskim inicijativama.

S tim u svezi je istaknuo važnost svibanjske parlamentarne konferencije EU na kojoj bi se trebale usvojiti preporuke za summit Europske unije u Solunu, najavljen za 21. lipnja.

Govoreći o praznim veleposlaničkim mjestima, što, kako je rekao, ´šteti našim interesima, pogotovo u slučaju Rusije´, Tomac je kazao da je Odbor jednoglasno potvrdio Marijana Kombola kao kandidata za veleposlanika u Teheranu. Hrvatsko veleposlanstvo u Iranu bilo bi zaduženo i za Pakistan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara