Hrvoje Petrač pod jakom policijskom pratnjom stigao u Remetinec

HRVOJE PETRAČ je izvanrednim letom Croatie Airlinesa iz Atene sletio u zagrebačku Zračnu luku nešto poslije 20.30 sati, nakon čega je Petrač pod jakom policijskom pratnjom krenuo prema zagrebačkom Remetincu gdje je stigao u 20.59 sati.

Zrakoplov ATR 42 Croatia Airlinesa je oko 13 sati odletio u Atenu po Hrvoja Petrača, a pri njegovom povratku bili su zatvoreni koridori na nebu iznad Zagreba.

Oko zgrade zagrebačke Zračne luke bili su raspoređeni mnogobrojni policajci, a zbog sigurnosnih razloga, dok je Petrač dolazio, zatvorene su bile prilazne ceste oko Remetinca.

Hrvoje Petrač je pod jakim policijskim osiguranjem, uz osiguranje od 15-ak specijalaca s dugim cijevima, u zatvor u Remetincu stigao u 20.59 sati.

Policijsku akciju dovođenja Hrvoja Petrača u Okružni zatvor u Remetincu je vodio zamjenik načelnika PU zagrebačke Dubravko Novak, koji se nakon njegova dolaska udaljio iz zatvora.

Iako su okupljeni novinari očekivali kako će im se obratiti njegov odvjetnik Marijan Pedišić, on to nije učinio, dok je Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo priopćenje za javnost.

"MUP je tijekom obavljanja svih zakonom predviđenih obveza u postupku izvršenja izručenja poduzeo sve mjere i aktivnosti kako bi se preprata okrivljenika obavila na najsigurniji način. Svi troškovi nastali pri izručenju ulaze u trošak postupka", stoji u MUP-ovu priopćenju.

Prije godinu dana (31. kolovoza 2005.) Petrač je uhićen na sjeveru Grčke u luci Igoumenitsa, od kuda je trajektom želio prijeći u talijansku Anconu. Nakon uhićenja zadržan je u zatvoru u Igoumenitsi, gdje je čekao odluku o izručenju Hrvatskoj, koja je donesena krajem srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zatvoru u Remetincu Petraču bi trebala biti uručena pravomoćna presuda i odluka o izdržavanju šestogodišnje zatvorske kazne, a na koju je u odsutnosti osuđen prošle godine, zbog navodnog sudjelovanja u otmici sina generala Vladimira Zagorca.

Petrač je i sam tražio ubrzavanje odluke o izručenju Hrvatskoj, te je njegov odvjetnik Marijan Pedišić poručio kako će Petrač od Vrhovnog suda zatražiti obnovu sudskog postupka za sudjelovanje u otmici Tomislava Zagorca u veljači 2004. godine, na što ima pravo budući da je osuđen u odsutnosti.

Odluku kojom se odobrava zahtjev za izručenjem grčki ministar pravosuđa Anastasis Papaligouras donio je 27. srpnja, no do posljednjeg trenutka javnosti nije bilo poznato kako će i kada Petrač biti doveden u Hrvatsku.

Petrač je u vrijeme uhićenja spominjan i kao glavni financijer generala Ante Gotovine dok je izbjegavao pojavljivanje pred haškim sudom. Kako bi izbjegao izručenje od Grčke je zatražio i azil, no taj je zahtjev naknadno povukao. Njegov odvjetnik izjavio je početkom kolovoza da Petrač očekuje što skorije izručenje Hrvatskoj kako bi mu se ponovno sudilo za sudjelovanje u otmici.

Neposredno prije Petračeva uhićenja u Zagrebu je uhićen organizator skupine otmičara Ivan Ico Mateković, a do Petračevog dolaska u Zagreb policiji su se predala i preostala dvojica bjegunaca - Matekovićeva braća Nikola i Libero.

Foto i tekst: S.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara