Hrvoje Petrač uskoro će biti izručen Hrvatskoj

HRVOJE PETRAČ, osuđen na šest godina zbog organiziranja otmice, ovih bi dana iz Grčke trebao biti izručen Hrvatskoj, potvrdili su predstavnici Ministarstva pravosuđa, MUP-a te Petračev zagrebački odvjetnik.

No, o točnom datumu i vremenu izručenja, iako se očekuje vrlo skoro, grčke institucije još nisu službeno izvijestile hrvatske vlasti, kazali su Hini glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić, zamjenica glasnogovornika MUP-a Emina Lišić te njegov odvjetnik Marijan Pedišić.

Što skorije izručenje od grčkih je vlasti, prema Pedišićevim riječima, zatražio i sam Petrač, kako bi mu se ponovno sudilo zbog otmice sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca u veljači 2004. Stoga se se u Grčkoj odrekao svih pravnih lijekova te povukao zahtjev za dobivanje azila.

Petrač je, inače, kao navodni inicijator otmice lani na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu, a budući da je tada bio u bijegu i presuda mu je izrečena u odsutnosti, od Vrhovnog suda može tražiti i dobiti novo suđenje.

Nakon zatvora u grčkoj Igumenici, gdje je smješten nakon prošlogodišnjeg uhićenja, Petrač je početkom tjedna prebačen u posebni ekstradicijski pritvor u Ateni, što također ukazuje da je proces izručenja u završnoj fazi.

Odluku kojom se odobrava zahtjev za Petračevim izručenjem grčki ministar pravosuđa Anastasis Papaligouras donio je 27. srpnja, kažu u Ministarstvu pravosuđa, koje je odluku zaprimilo diplomatskim putem od veleposlanstva u Ateni.

Za Petračev prihvat i prijevoz u Hrvatsku nadležan je MUP, sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Petrač će, nakon što ga u Grčkoj preuzmu predstavnici MUP-a biti proslijeđen u pritvor u zagrebačkom Remetincu. Tamo će mu se predati i sva potrebna dokumentacija te pravomoćna presuda i odluka o izdržavanju kazne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara