HRW: Hrvatska vlada diskriminira Srbe

AMERIČKA organizacija za ljudska prava Human Rights Watch predstavila je u Zagrebu svoje izvješće o procesu povratka Srba u Hrvatsku u kojem se, među ostalim, ističe da hrvatska Vlada provodi praksu etničke diskriminacije Srba.

Izvješće pod nazivom "Prekršena obećanja: Zapreke povratku izbjeglica u Hrvatsku", koje sadrži 60 stranica, rezultat je dvogodišnjeg istraživanja HRW-a.

Direktorica Ureda HRW-a u Bruxellesu Lotte Leicht izjavila je da je najveći problem s kojim se suočavaju izbjegli Srbi povratak imovine, a proces povratka otežavaju i arbitrarna uhićenja Srba zbog počinjenih ratnih zločina te njihova diskriminacija u zapošljavanju. "Unatoč obećanjima, hrvatska Vlada nije bila voljna i sposobna riješiti te probleme za veliku većinu izbjeglih Srba, te stoga HRW vjeruje da su oni rezultat vladine prakse etničke diskriminacije Srba", naglašava se u izvješću.

Autor toga izvješća Bogdan Ivanišević, istraživač HRW-a za područje bivše Jugoslavije, izjavio je da su nemogućnost povratka imovine i etnička diskriminacija pri zapošljavanju dva najveća problema s kojima se suočavaju srpske izbjeglice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Leicht je kazala da su Vlada i Hrvatski sabor napravili pomak donošenjem zakona o zaštiti prava manjina, ali i dodala da se isti ne provode dovoljno u praksi. Za to, prema njezinu mišljenju, odgovornost jednako snose i državna i lokalna vlast. Naglasila je da Hrvati povratnici, jednako kao i Hrvati izbjegli iz BiH, uživaju veća prava od izbjeglih Srba. Dodala je da je brojka od 96.500 Srba povratnika (što je službeni podatak hrvatske Vlade s konca prošle godine) pretjeran jer je mnogo njih, zbog doživljenih brojnih prepreka u povratku, ponovo napustio Hrvatsku.

"Mi ne tvrdimo da je ova vlast nužno kriva za sve navedeno, ali ne čini ništa na ispravljanju situacije, što je dužna učiniti prema međunarodnim obavezama i kopenhaškim kriterijima za ulazak u EU", zaključila je Leicht.

HRW je u svom opširnom izvješću hrvatskoj Vladi također uputio i četrdesetak preporuka za poboljšanje procesa provratka.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara