HRW: Inauguracija sudaca ICC sprečava američko protivljenje

INAUGURACIJA prvih osamnaest sudaca Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) u Den Haagu pomoći će spriječiti američke napore da potkopaju sud, priopćila je u utorak organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Prvi svjetski kazneni sud u utorak je održao inauguralnu sjednicu na kojoj je prisegnulo prvih osamnaest sudaca.

Stranke Suda, 89 zemalja koje su ratificirale sporazum o sudu, izabrat će tužitelja potkraj travnja.

"Inauguracija sudaca čini ovaj sud nezaustavljivim", rekao je Richard Dicker, direktor međunarodnoga pravnog programa HRW-a.

Washington je povukao svoj potpis sa Sporazum iz 1998. kojim je ICC uspostavljen tvrdeći da bi se njihovi državljani mogli suočiti s politički motiviranim optužbama.

Američki State Department provodi sve jači pritisak na vlade mnogih zemalja u svijetu da prihvate "bilateralne sporazume o imunitetu" koji bi izuzeli sve američke državljane od ovlasti Suda.

Više od dvadeset zemalja potpisalo je sporazume o imunitetu s Washingtonom, ali je među njima samo osam stranaka sporazuma o Sudu. Europska unija i većina stranaka Suda odbila je potpisati sporazume smatrajući da time ukidaju svoje obveze prema ICC-u.

"Pozivamo sve zemlje stranke Suda da se odupru pritisku da prihvate te ilegalne sporazume", rekao je Dicker. "Ne smije se dopustiti Sjedinjenim Državama da potkopaju legitimnost Suda".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki dužnosnici su rekli kako će prekinuti vojnu pomoć državama koje ne potpišu sporazum do 1. srpnja 2003. prema zakonu o Zaštiti američkih vojnika (ASPA). Isti zakon dopušta američkoj vladi da se temeljem nacionalnih interesa odrekne ove mogućnosti, kaže HRW.

Dicker je rekao kako je malo vjerojatno da će Sjedinjene Države otuđiti svoje saveznike u vrijeme dok sastavljaju međunarodnu koaliciju protiv Sadama Huseina.

"Države se trebaju upitati koliko je vjerojatno da će Sjedinjene Države prekinuti vojnu pomoć u vrijeme dok traže saveznike u borbi protiv terorizma. Ne baš vjerojatno", rekao je on.

U 1998., 120 zemalja odobrilo je sporazum o formiranju ICC-a. Sporazum je stupio na snagu 1. srpnja 2002. nakon što ga je 60 zemalja ratificiralo.

Do 11. ožujka 2003., 89 zemalja je pristupilo Međunarodnom kaznenom sudu.

Nakon što se izabere tužitelj sud će voditi istragu i progoniti pojedince optužene za zločine protiv čovječnosti, genocid, ratne zločine i zločin agresije koji još treba biti definiran. ICC dopunjava nacionalne pravosudne sustave i nastupit će samo ako nacionalni sudovi nisu voljni ili ne mogu progoniti takve zločine.

Sud će suditi samo za zločine počinjene od srpnja 2002. kada je službeno počeo postojati i bavit će se samo slučajevima u kojima je optuženik iz države članice Suda ili je zločin počinjen na tlu takve zemlje.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara