HRW: Izrael odgovoran za Qanu

IZRAELSKA vojska snosi punu odgovornost za smrt više od 50 civila u Qani na jugu Libanona, no Hezbolah je odgovoran za ratni zločin zbog ispaljivanja raketa na izraelske civile, objavila je u nedjelju međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

I Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) "vrlo je zabrinut" velikim brojem civilnih žrtava i "nepoštivanjem međunarodnog humanitarnog prava sukobljenih strana" u Libanonu, piše pak u svome priopćenju ICRC.

U priopćenju iz Bejruta Human Rights Watch kojemu je sjedište u New Yorku, ocjenjuje da bombardiranje sela Qana s više od 50 ubijenih civila, uglavnom djece, "govori da je izraelska vojska od južnog Libanona stvorila zonu za slobodne strijelce".

"Izraelska vojska, čini se, drži da je ratnik svatko tko je ostao u regiji te ona ima punu slobodu napadati", piše HRW u priopćenju s potpisom izvršnog direktora organizacije Kennetha Rotha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što je izraelska vojska pozvala civile da napuste Qanu ne daje joj pravo na ubijanje jer "Velika većina civila nije mogla pobjeći zato što su uništene ceste, jer vlada nestašica goriva, jer nemaju novaca za previsoke cijene taksija, jer među stanovništvom ima bolesnih roditelja ili pak ne mogu bježati pod stalnim izraelskim napadima", piše HRW.

Slično je sročeno i priopćenje ICRC-a koji kaže da "upozorenje civilnom stanovništvu prije napada ni u kojem slučaju ne oslobađa zaraćenu stranu njezine obveze poštivanja propisa i načela međunarodnog humanitarnog prava".

HRW jednako optužuje i šijitski pokret Hezbolah koji nasumce ispaljuje rakete na izraelsko stanovništvo od 12. srpnja s bilancom 18 mrtvih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara