HRW kaže da je američki napad na iračku tv možda nezakonit

Američki napad na iračku TV možda je bio protuzakonit jer je poslužio da se potkopa moral Iračana u ratu što je zabranjeno prema međunarodnom humanitarnom pravu, rekla je u srijedu organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) iz New Yorka.

Američko zapovjedništvo u Kataru objavilo je da su u srijedu koalicijske snage napale iračku TV u Bagdadu kako bi nanijeli štetu iračkim zapovjednim i kontrolnim mehanizmima.

Prema međunarodnom pravu napad na civilne TV i radio postaje je zabranjen ako je usmjeren primarno na potkopavanje morala civila ili psihološko zlostavljanje civila, kaže HRW. Iako zaustavljanje neprijateljske propagande može služiti demoralizaciji iračkog stanovništva ili potkopavanju političke potpore vlastima, nijedan od ovih ciljeva ne nudi "konkretne i izravne" vojne prednosti koje su prema međunarodnom pravu potrebne a da bi se civilna postrojenja za emtiranje smatrala legitimnim vojnim ciljevima, navodi HRW.

"Televizijske postaje ne mogu se napadati samo zato što se upotrebljavaju u propagandne svrhe", rekao je izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth. "Sjedinjene Države moraju objasniti zašto je napad na iračku TV poslužio u vojne svrhe".

Činjenica da je iračka TV prikazivala zarobljene Amerikance, što je kršenje Ženevskih konvencija, ne čini je legitimnim vojnim ciljem jer ne pokazuje konkretne i izravne prednosti koje je time stekla iračka vojska.

"Civilne i radio postaje su legitimne mete samo ako postanu vojni ciljevi, to jest, ako se upotrebljavaju na način koji učinkovito pridonosi vojnoj akciji, a njihovo uništavanje u okolnostima koje postoje u to vrijeme daje određenu vojnu prednost", kaže HRW.

Primjer za to je kad civilne postaje upotrebljavaju za emitiranje vojnih komunikacija ili na drugi način koriste vojnoj kampanji.

(Hina) sl sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara