HRW kritizira Hrvatsku zbog prava manjina

PRAVA manjina su ostala u 2002. najveći izazov za Hrvatsku u oblasti ljudskih prava, smatra Human Rights Watch (HRW) u svojem objavljenom godišnjem izvješću o ljudskim pravima u svijetu.

´Vlada je nastavila oklijevati u davanju pune potpore povratku izbjeglih Srba i odstupila je od svoje prethodne suradnje s Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY)´, kaže ta Organizacija za obranu ljudskih prava iz New Yorka u dijelu izvješća o Hrvatskoj.

U svojem 558 stranica dugom Svjetskom izvješću 2003. Human Rights Watch govori o ljudskim pravima u 58 zemalja u 2002. godini.

Istodobno, primjećuje HRW, hrvatske vlasti su sve predanije nastavile na domaćim sudovima tražiti odgovornost za zločine počinjene protiv Srba od 1991. do 1995.

HRW bilježi da hrvatske vlasti još uvijek nisu donijele zakon o pravima manjina na koji se već dugo čeka.

Izvješće navodi da se sedam godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma većina od 350 tisuća raseljenih hrvatskih Srba još nije vratila u svoje domove. Do sada se, prema podacima UNHCR-a vratilo oko 110 tisuća Srba, a najveća prepreka povratku je povrat imovine koju zauzima netko drugi te nedostatak posla koji je često posljedica neizravne diskriminacije, kaže HRW.

Mada je Hrvatska donijela pravne instrumente koji omogućuju prinudan povrat zauzete imovine to se pokazalo u praksi teško provodivim zbog niza zapreka među kojima je najvažnija da vlasti prije iseljenja onome koji privremeno zauzima imovinu povratnika moraju osigurati odgovarajući smještaj. Čak i kada se donese presuda o deložaciji ona se rijetko stvarno i provede, kaže HRW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HRW kao još beznadnije navodi pitanje stanarskog prava hrvatskih Srba koji su napustili zemlju, napominjući da hrvatska vlada smatra da su ti hrvatski Srbi izgubili stanarsko pravo te da prema njima nema nikakvih obveza.

Napravivši korak nazad u odnosu na svoju prijašnju suradnju s Haškim sudom hrvatska je vlada propustila uhititi i izručiti Sudu generala Antu Gotovinu, a potom odbila izručiti Sudu generala Janka Bobetka, kaže Izvješće.

HRW kao pozitivan momenat navodi da su hrvatske vlasti ubrzale suđenje pred domaćim sudovima Hrvatima optuženim za ratne zločine nad Srbima tijekom rata 1991-1995. Organizacija za ljudska prava ipak kaže da je sudska pristranost i pritisak na svjedoke karakterizirao neka suđenja uključujući i ono u Splitu za zločine počinjene u vojnom zatvoru Lora.

Izvješće o stanju ljudskih prava ocjenjuje da su Romi i dalje diskriminirani na svim poljima javnoga života. HRW kaže da Romi teško mogu dobiti hrvatsko državljanstvo jer moraju imati pet godina stalnog boravka u zemlji i odlično znanje hrvatskog jezika te da su romska djeca odvojena u obrazovno inferiorne razrede samo za Rome.

´Romi su u Hrvatskoj također i dalje suočeni s diskriminacijom u pristupu izgradnji kuća, zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanju´, stoji u izvješću.

U izvješću se kaže i da se hrvatska vlada općenito nije miješala u neovisnost medija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara