HRW: Povratak izbjeglica i ratni zločini prioritet nove vlade RH

NOVA hrvatska Vlada treba staviti povratak izbjeglih Srba i pitanje odgovornosti za ratne zločine na vrh popisa svojih političkih prioriteta, priopćila je u četvrtak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

"Ključna pitanja ljudskih prava koja određuju put Hrvatske prema Europi su povratak izbjeglica i rješavanje odgovornosti za ratne zločine", rekla je Rachel Denber, vršitelj dužnosti direktora HRW-ova Odjela za Središnju Aziju i Europu.

Ustvrdivši kako "postoji prilična zabrinutost" oko vjerodostojnosti nove HDZ-ove vlade glede ljudskih prava Denber je rekla kako ona to može popraviti punim poštivanjem standarda EU-a na ta dva područja.

HRW, organizacija sa sjedištem u New Yorku, ocjenjuje pozitivnim što je premijer Ivo Sanader opetovano pozivao izbjegle Srbe da se vrate u Hrvatsku i obećao pomoć u tom procesu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRW ocjenjuje kako je Sanader izbjegavao odgovor oko dometa svoje predanosti suradnji s Haškim sudom, jer mada je obećavao suradnju izbjegavao je izjaviti da će njegova vlada izručiti Sudu generala Antu Gotovinu.

Podsjećajući da je Europska unija kao preduvjete za približavanje Hrvatske Uniji postavila povratak izbjeglica i suradnju s Haškim sudom (ICTY) HRW predlaže korake u mjerenju provedbe ta dva ključna zahtjeva.

Glede povratka izbjeglih Srba HRW među ostalim preporuča provedbu usvojenih zakona o potpunom vraćanju njihove imovine, donošenje odluka o svim zahtjevima za obnovu, kompenziranje izgubljenih stanarskih prava te stvaranje ekonomske i socijalne klime koja će pogodovati povratku.

Glede suradnje s ICTY-jem HRW preporuča među ostalim uhićenje i izručenje generala Gotovine te osiguranje uvjeta na domaćim sudovima za privođenje pravdi i pošteno suđenje osumnjičenima za ratne zločine bez obzira na etničko podrijetlo. U slučajevima u kojima nema dovoljnih dokaza državno odvjetništvo treba odbaciti optužnice, kaže HRW.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara