HRW prosvjeduje što Sjedinjene Države drže djecu u Guantanamu

ORGANIZACIJA za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) upozorila je u četvrtak Sjedinjene Države da zatvaranje djece u Guantanamu predstavlja opasnost za njihovu dobrobit.

Nakon što su Sjedinjene Države priznale da u zatvoru u Gantanamu na Kubi drže najmanje troje djece u dobi od 13 do 15 godina, HRW je u četvrtak uputio pismo američkom ministru obrane Donaldu Rumsfeldu u kojem poziva Sjedinjene Države da poštuju međunarodna prava djece.

"Rumsfeld je nazvao zatvorene u Guantanamu najgorim od najgorih", kazao je Jo Becker, direktor za dječja prava u HRW-u. "Teško je vjerovati da 13-godišnjak može spadati u tu kategoriju".

Pentagon kaže da su djeca u zatvoru kako bi se od njih dobile moguće obavještajne informacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastojanje da Sjedinjene Države dobiju vojne obavještajne podatke ne opravdava zatvaranje djece", rekao je Becker. "Ako su ova djeca počinila prijestup treba im dati odvjetnika i donijeti presudu u skladu sa standardima pravosuđa za mlade. U suprotnom slučaju treba ih odmah osloboditi".

Djeca u Guantanamu se nalaze u neprekidnoj izolaciji, nije im osiguran odvjetnik, imaju ograničene ili nikakve veze s obitelji i podvrgnuti su ispitivanju.

HRW kaže da su djeca koju drže u izolaciji osam puta više sklonija samoubojstvu nego ona koju se drži u zatvorima za malodobnike.

HRW također kaže da u djeca iz Guantanama možda sudjelovala u sukobima u Afganistanu s talibanima i al Qaedom kao djeca-vojnici i poziva Sjedinjene Države da im osigura rehabilitaciju, a ne neograničen zatvor.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara