HRW: SAD treba pritisnuti Srbiju na suradnju s ICTY

HRW: SAD treba pritisnuti Srbiju na suradnju s ICTY
AMERIČKA vlada treba pritisnuti Srbiju na dodatno poboljšanje ljudskih prava prije nego odluči odobriti Beogradu nastavak pomoći SADa, objavila je u srijedu američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Izvršna direktorica HRW-a za Europu i središnju Aziju, Elizabeth Andersen rekla je u srijedu američkom Povjerenstvu za OESS, da srbijanska vlada treba pokazati jaču opredijeljenost za vladavinu zakona i pravu predanost pozivanju na odgovornosti za ratne zločine.

Od 2000. američki Kongres usvaja godišnje popis reformi koje se traže od Srbije kako bi izbjegao prekid američke gospodarske pomoći. Američki zakon traži suradnju s ICTY-jem, vladavinu zakona, i poštivanje prava manjina kao prioritetna područja na kojima Srbija treba pokazati napredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U proteklih godinu dana srbijanska vlada je napravila izvjestan napredak u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju", rekla je Andersen. "Ali još uvijek nedostaje jasnog političkog vodstva kako bi se osiguralo da svi odgovorni za ratne zločine budu pozvani na odgovornost".

HRW predlaže američkoj vladi da pri odobravanju pomoći Srbiji kao kriterije uzme u obzir potrebu uhićenja Ratka Mladića i drugih optuženika koji su na teritoriju Srbije i Crne Gore, potvrdu tužiteljice ICTY-ja da dobija punu suradnju glede isporuke dokumenata koje traži kao i dokaz za napredak u domaćim istragama o značajnim ratnim zločinima, uključujući Batajnicu, predgrađe Beograda gdje je otkriveno 500 tijela kosovskih Albanaca ubijenih 1999. Također treba uzeti u obzir i hitne promjene zakona o organiziranom zločinu kako bi se spriječila zatočenja bez prava pristupa i ratifikaciju Europske konvencije o ljudskim pravima i Europske konvencije za sprječavanje mučenja.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara