HRW: UN tijelo za ljudska prava možda ´tko je tko´ kršitelja prava

POVJERENSTVO Ujedinjenih naroda za ljudska prava riskira ući u "tko je tko" među vladama koje krše ljudska prava, ako nekoliko zemalja kandidata bude izabrano u članstvo ovoga mjeseca, upozorila je u srijedu organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Od ukupno 53 članice Povjerenstva, 24 će biti izabrane na dvogodišnji mandat krajem travnja.

"Ovogodišnji izbori već liče na tko je tko među najgorim kršiteljima ljudskih prava", rekao je Rory Mungovan, direktor u HRW-u. HRW stoga preporuča kao minimum kriterija za članstvo u Povjerenstvu: ratifikaciju glavnih ugovora o ljudskim pravima, hitno odazivanje tijelima UN-a za ljudska prava i davanje otvorenih poziva UN-ovim istražiteljima ljudskih prava.

Human Rights Watch, organizacija sa sjedištem u New Yorku, kaže da bi zemlje koje su osuđene zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava u nedavnoj prošlosti trebale biti isključene iz članstva Povjerenstva. Među kandidatima za članstvo u Povjerenstvu koji najviše zabrinjavaju HRW navodi: Sjevernu Koreju koja se natječe za jedno od šest mjesta dodijeljenih azijskoj skupini, mada ima jedan od najrepresivnijih i najzatvorenijih režima na svijetu, zatim Kubu koja je među kandidatima Južne Amerike, unatoč ozbiljnog nedavnog udara na disidente i njezino odbijanje da surađuje u okviru brojnih rezolucija Povjerenstva za ljudska prava, pa Rusiju, koja je na popisu za jedno od dva mjesta za istočnu Europu, unatoč odbijanju da prihvati da UN-ovi stručnjaci istraže kršenje ljudskih prava u Čečeniji i na kraju Egipat kojeg će vjerojatno predložiti afrička skupina, unatoč izvješća o mučenju i zlostavljanju zatvorenika, što je pokazala i zatvarajući nedavno prosvjednike protiv rata u Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kandidate za članstvo u Povjerenstvu za ljudska prava predlažu pojedine regionalne skupine Ujedinjenih naroda. Izbori se održavaju za sedam afričkih, šest azijskih, šest južnoameričkih, tri zapadnoeuropska i dva istočnoeuropska mjesta. U slučajevima kada je broj kandidata jednak broju upražnjenih mjesta izbori su samo formalnost.

HRW je pozvao pet regionalnih skupina da s popisa kandidata skinu sve zemlje koje imaju loš glas u ljudskim pravima i odbijaju suradnju s Povjerenstvom.

HRW je pozvao i zapadne zemlje da poboljšaju vlastite standarde u ljudskim pravima. Organizacija kao primjere navodi da Sjedinjene Države nisu ratificirale sve ključne konvencije te da je Australija odbila suradnju s tijelima UN-a.

(Hina) slek bdj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara