HRW upozorava da SAD rabi kasetne bombe u Iraku

SJEDINJENE DRŽAVE u Iraku upotrebljavaju kasetne bombe s visokim stupnjem nepreciznosti ugrožavajući time iračke civile i vojnike koalicije, obznanila je u utorak organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

HRW kaže da Sjedinjene Države nisu potvrdile upotrebu takvog streljiva, ali da je vidljivo iz televizijskih snimaka i izvješća novinara s terena da Amerikanci rabe topničke projektile i rakete koje sadrže veliki broj sitnijih dijelova, odnosno kasetno punjenje. Kada takvo streljivo ne eksplodira kako je predviđeno onda fukncionira kao protupješačka mina.

HRW kaže da su 27. i 28. ožujka dva američka marinca poginula nagazivši na neeksplodirano kasetno streljivo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedinjene Države ne bi trebale upotrebljavati ovo oružje", kazao je Steve Goose, izvršni direktor u HRW-u. "Irački civili će godinama plaćati cijenu u životima i gubiti ruke i noge."

HRW navodi da višecjevni bacači raketa koje rabi američka 3. pješačka divizija imaju kasetno punjenje. HRW također navodi da Amerikanci upotrebljavaju i rakete ATACMS te topničke granate od 155 milimetara s takvim punjenjem.

Više od 4.000 civila poginulo je ili ranjeno kasetnim streljivom nakon Zaljevskog rata 1991. godine. U njemu je od istog uzroka stradalo najmanje osam američkih vojnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara