HRW UPOZORAVA SAD DA BUDE OPREZNIJI U NAPADIMA U AFGANISTANU

Američka vojska mora pojačati mjere opreza i objasniti obavještajne pogreške nakon što su u dva najnovija napada poginuli brojni civili u Afganistanu, objavila je u subotu američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.

U dva odvojena incidenta američke snage su ubile 15 afganistanske djece.

Američka vojska nije priznala odgovornost za te napade. Za prvi slučaj 5. prosinca kada je u američkom napadu na selo Gardez, jugoistočno od Kabula, poginulo šestoro djece i dvoje odraslih civila, okrivile su naoružanu oporbu koja je rasporedila svoje snage u naseljenom području.

U drugom napadu 6. prosinca na selo Hutala jugoistočno od Kabula poginulo je devetoro djece i jedna odrasla osoba, a američke snage su tvrdile da nisu znale da tu ima civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Američka vojska poduzima mjere opreza kako bi minimizirala gubitak života tijekom svojih operacija, ali očito nedovoljno", rekao je John Sifton, istraživač HRW-a u Afganistanu.

Naglasio je da je riječ o greškama do kojih dolazi zbog loših obavještajnih podataka.

HRW, sa sjedištem u New Yorku, pozvao je SAD da razmotri svoje metode prikupljanja obavještajnih podataka i dopusti neovisnom međunarodnom stručnjaku da istraži i izvijesti o uzrocima najnovijih slučaja, kao i smrt brojnih drugih civilnih žrtava u Afganistanu.

(Hina) sl bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara