HRW: VOJNA TAKTIKA U IRAKU POUBIJALA VELIK BROJ CIVILA

Američke i britanske kazetne bombe poubijale su ili teško ranile u ratu u Iraku više od 1.000 civila, dok je istodobno u kršenjima humanitarnog prava s iračke strane također stradao veliki broj civilnog stanovništva, objavljeno je u četvrtak navečer u izvješću udruge za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

HRW je u razdoblju od 29. travnja do 1. lipnja proveo istraživanje u deset iračkih gradova o stradavanju civila, ali ne s namjerom da utvrdi točan broj žrtava. U istraživanju se, naime, usredotočilo na vojnu taktiku koja je prouzročila civilne žrtve.

Iako su koalicijske snage poduzele mjere poštede civila i pridržavale se pravila ratovanja, mnogobrojni civilni životi bi bili pošteđeni da se vodila drugačija taktika kopnenog ratovanja, djelovanja iz zraka i taktika u postratnom razdoblju.

Izviješće se posebno bavi korištenjem kazetnih bombi, vrlo ubojitog oružja širokog djelovanja. Američko-britanske snage su na Irak bacile 13.000 kazetnih bombi, koje ne samo da su pokosile iračko vojno ljudstvo već i civile. Američki vojni dužnosnici se opravdavaju tvrdnjom da su kazetne bombe, prema međunarodnom pravu, dozvoljene.

Sveukupno je u iračkom ratu poginulo između 8.000 i 10.000 civila.

Druga američko-britanska taktika, na koju se obrušio HRW, su zračni udari "sječe glava". U toj se taktici koriste vrlo precizni, navođeni projektili s namjerom da se likvidiraju određene osobe ili osoba. Na iračku vrhušku je izvedeno 50 takvih napada - i svi do jednog su se pokazali neuspješnim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nikakve koristi od tako preciznog oružja ako ne znate točnu lokaciju mete koju želite ukloniti", smatra izvršni direktor HRW-a Kenneth Roth.

Iračkim vođama nakon takvih napada nije falila ni dlaka s glave, ali su zato civili doslovce ostali bez glava, upozorava Human Rights Watch.

Američki vojni dužnosnici, koji su željeli ostati neimenovani, tvrde pak da su i takvi napadi urodili plodom jer su pridonijeli skraćivanju rata i poštedi života na obje strane.

I iračke su snage kršilo humanitarno pravo, koristeći se ljudskim štitovima i zloupotrebljavajući oznake Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, piše u izvješću.

(Hina) vk rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara