HRW zabrinut humanitarnim izgledima rata u Iraku

IRAČKI civili mogli bi se suočiti s velikim patnjama ukoliko mogući rat prekine opskrbu hranom i vodom ili stotine tisuća ljudi otjera u izbjeglištvo, priopćila je u srijedu organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) preporučivši niz mjera za ublažavanje potencijalne humanitarne katastrofe.

HRW upozorava da većina Iračana ovisi o centraliziranoj opskrbi hranom, vodom kao i zdravstvu koji se u slučaju rata mogu odmah prekinuti.

Prema procjenama UN-ovih humanitarnih organizacija u Iraku je trenutno između 700 tisuća i jedan milijun prognanika i između jednog i dva milijuna izbjeglica izvan zemlje. UN predviđa da bi rat u Iraku mogao unutar zemlje stvoriti dodatnih 1,1 milijun prognanika i 900 tisuća izbjeglica izvan zemlje.

HRW, organizacija za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku, kaže da u slučaju rata iračka vlada ili Sjedinjene Države kao okupacijska sila moraju zadovoljiti humanitarne potrebe i brinuti o sigurnosti civila ili im dopustiti da se maknu iz područja gdje im prijeti opasnost unutar ili izvan Iraka.

Njujorška organizacija za ljudska prava također kaže da vlade susjednih zemalja moraju otvoriti svoje granice izbjeglicama i da ne smiju koristiti logore ili ´zaštićena područja´ kao opravdanje da ne omoguće zaštitu izbjeglica ili uskrate prijelaz granice.

Vlade zemalja izvan regije moraju omogućiti izačkim azilantima poštenu proceduru u utvrđivanju prava na azil i pripremiti se da prime iračke izbjeglice koji mogu biti izloženi opasnosti u regiji.

HRW također preporuča da vlade donatori i humanitarne organizacije planiraju humanitarne posljedice mogućeg rata u Iraku, kako bi pružili brzu humanitarnu pomoć iračkom stanovništvu.

Organizacija upozorava da Turska, koja je rekla da neće primiti izbjeglice nego uspostaviti logore unutar Iraka, mora otvoriti svoje granice Iračanima koji budu bježali iz zemlje.

HRW također poziva Europu, koja već sada ima mjere za sprječavanje ulaska Iračana poput vizniih ograničenja, da ukine restriktivnu politiku i primi iračke izbjeglice.

Iako se rat u Iraku nagovještava već mjesecima vlade zemalja donatora i agencije Ujedinjenih Naroda se ne pripremaju otvoreno za krizu.

´UN-ove agencije i vlade nisu željele otvoreno se pripremati za nešto što nisu morale nužno podupirati´, kazala je Alison Parker, stručnjak za zaštitu izbjeglica u Human Rights Watchu.

Organizacija navodi kako ne zauzima stav o legalnosti uporabe vojne sile u Iraku, nego se usmjerava na humanitarno stanje u zemlji želeći da sve strane poštuju međunarodno humanitarno pravo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara