Hržićeva izložba "BIBLIOTEKE" U GLIPTOTECI HAZU OD 19. SIJEČNJA

U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 19. siječnja bit će otvorena izložba skulptura Olega Hržića "Biblioteke".

Riječ je o šest velikih željeznih skulptura nastalih 2003., a izložbu prati i katalog autorice Jasne Galjer.

Osvrćući se na Hržićeve skulpture, Jasna Galjer je istaknula kako nedovršenost materijala, grubost varova i kodirane površine daju kolorizmu hrđe osobitu vrstu plemenitosti.

Spajanjem tankih ploča i šipki nastaju oblici snažnog asocijativnog naboja koji funkcioniraju kao tvar vraćena u pamćenje gdje ona postaje jednim od mogućih odgovora determiniranom kaosu oko nas, zaključila je u katalogu Galjer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oleg Hržić (1949.) studirao je na moskovskom Institutu arhitekture, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Tijekom boravka u Moskvi upoznao se s radovima ruskih konstruktivista, a proučavao je njihov odnos prema uporabnim predmetima i pomagalima.

Nakon povratka u Zagreb radi kao arhitekt, dizajner pokućstva, scenograf i suradnik zagrebačkog Instituta za arhitekturu. Njegovi se radovi nalaze u fundusima hrvatskih galerija i u privatnim zbirkama.

Izložba "Biblioteke" postavljena je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, a posjetitelji ju mogu razgledati do 6. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara