HSLS opovrgava HT da je govorna pošta na 098 besplatna

HSLS je pozvao upravu Hrvatskih telekomunikacija (HT), da ovaj mjesec građanima umanji telefonske račune za kako naglašavaju "sve beskorisne pozive koji nastaju korištenjem navodno besplatne govorne pošte uvedene na mobitelima".

HSLS je na današnjoj konferenciji za novinare ukazao na monopolističko ponašanje HT-a, jer je pretplatnicima Croneta bez njihove suglasnosti prije nekoliko tjedana uveo govornu poštu, a korisnicima Simpa mobitel-kartice još prije godinu.

"Ako se građani ne jave na mobitel do trećeg signala, HT uključuje govornu poštu, na koju su potrošači Croneta i Simpe uključeni bez suglasnosti, a što nije besplatna usluga kako je HT reklamira", istaknuo je zastupnik HSLS-a Željko Glavan.

"Navodno besplatno preslušavate primljenu poruku na mobitelu, ali govorna usluga košta svakoga tko poziva vaš broj.

Tako su 1,20 kuna po minuti troškovi onome tko vas naziva s Croneta ili Simpe, 1,95 kuna plaća onaj koji vas naziva s fiksnog telefona i 2,40 kuna taj poziv košta onoga koji vas zove s Vipneta", objasnio je Glavan.

Dodao je da HT takve usluge minimalno naplaćuje 30 ili 50 ili 60 lipa za 15 sekundi poziva, ovisno o mreži, a usluga govorne pošte se uključuje čak i ako je isključen mobitel koji se poziva.

Obzirom na četiri milijuna korisnika raznih telefonskih mreža u Hrvatskoj, prosječno deset takvih poziva mjesečno, iznosi 40 milijuna beskorisnih poziva, što građani mjesečno plate 16 milijuna kuna, ili 200 milijuna kuna godišnje", izračunao je Glavan.

To je nazvao obmanom korisnika i bezočnim skupljanjem novca, te "jednim od najperfidnijih štoseva da se građanima na telefoniji digne novac".

HSLS je upozorio građane da će i ovaj mjesec imati uvećane telefonske račune.

Glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić rekla je da građani moraju biti upozoreni kako mogu skinuti tu "besplatnu" uslugu sa svojih mobitela.

"Treba stisnuti 70 i tipku za poziv", otkrivaju HSLS-ovci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara