HSLS pozvao Općinski sud da žurno donese pravorijek o zahtjevu generala Gotovine

HSLS-ovi saborski zastupnici Joško Kontić i Mario Kovač pozvali su danas Općinski sud u Zagrebu da žurno donese pravorijek u postupku kojim je odvjetnički tim generala Ante Gotovine od Vlade zatražio da mu dostavi dokumente koje je ranije dostavila haškom tužiteljstvu.

Kontić je, na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetio da je odvjetnički tim generala Gotovine od Vlade to zatražio još 2001., a kako Vlada nije udovoljila njihovu zahtjevu, slučaj je završio na Općinskom sudu u Zagrebu, koji je presudio u korist Gotovine.

Vlada se na tu odluku žalila Županijskom sudu, koji je, u listopadu 2002., slučaj vratio na Općinski sud, uz napomenu da postupak mora biti hitan i određen.

Predsjednika Općinskog suda Kontić je pozvao da objasni zašto ročište još nije zakazano, te da odgovori je li osnovano tročlano sudsko vijeće koje bi trebalo donijeti pravorijek i je li izvršna vlast u ovom slučaju vršila pritisak na sud.

"Kome odgovara odugovlačenje u ovom postupku", upitao je Kontić, ocjenjujući kako je riječ o strahu da će sudska odluka pokazati da Vlada nije bila u pravu i da je svo vrijeme opstruirala obranu generala Gotovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Besmislenom je nazvao tvrdnju Vlade da je interpelacija koju je u svibnju podnio Klub HSLS-a, tražeći da se Vlada očituje o postupanju u slučaju Gotovina, budući da je, kako kaže, i prije podnošenja interpelacije bilo vremena za donošenje pravorijeka.

Kontić je upozorio i da će se sutra navršiti dvije godine otkako su 53 zastupnika poduprla prijedlog ocjene ustavnosti Ustavnog zakona o suradnji s Haškim sudom, Gotovinina odvjetničkog tima.

Ustavni sud pozvao je da što prije odluči o tom prijedlogu.

"Riječ je o postupcima od izuzetne važnosti za unutarnju stabilnost i međunarodni položaj Hrvatske", rekao je Kontić.

Zamoljen da procijeni zna li hrvatska Vlada gdje je trenutno general Gotovina, Kontić je odgovorio da vjerojatno ne zna, ocjenjujući da je Vlada nekompetentna za rješavanje tog slučaja.

Kontić smatra i da generala Gotovinu Haagu ne može izručiti Vlada, nego sud, a Kovač dodaje da je "sudstvo očito ovisno o politici pa ga ne može spasiti ni jedna reforma".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara