HSLS predlaže da se različiti načini veličanja totalitarnih ideologija utvrde kao kazneno djelo

ZASTUPNICI HSLSa Ivan Čehok i Đurđa Adlešić uputit će u saborsku proceduru dopunu Kaznenog zakona, čime bi se različiti načini veličanja totalitarnih ideologija utvrdili kao kazneno djelo.

HSLS-ovi zastupnici na današnjoj su konferenciji za novinare predložili da se kao kazneno djelo utvrdi - propagiranje totalitarnih ideologija fašizma, nacizma i totalitarnih komunističkih ideologija, veličanje njihovih simbola i njihovo promicanje.

HSLS predlaže da se kao kazneno djelo utvrdi - i govor mržnje i diskriminacija po bilo kojoj osnovi: etničkoj, vjerskoj ili spolnoj, a sankcioniralo bi se i pozdravljanje nacističkim rimskim pozdravom, te veličanje simbola velikosrpskih paravojnih formacija koje su sudjelovale u agresiji na Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Kako su istaknuli Čehok i Adlešić, vrijeme je da u Hrvatskoj prestanu javne rasprave o tome je li uporaba svih tih simbola dopustiva, i da ono što je već desetljećima standard civiliziranih društava, postane standard i za Hrvatsku.

HSLS ne očekuje da zbog predloženih dopuna Kaznenog zakona simboli totalitarnih ideologija posve iščeznu s javne scene, ali drže da bi se tim rješenjima jasno dalo do znanja da je to društveno neprihvatljivo.

Jedan od povoda za predložene dopune KZ-a, za HSLS je bila i u Hrvatskoj aktualna estradizacija fašističkih simbola iz Drugog svjetskog rata. S druge strane, istaknuli su, u Hrvatskoj je moguće nositi i kokardu, a da zbog toga pojedinac nije sankcioniran, nego i zaštićen, pa su stoga HSLS-ovi u prijedlog i unijeli odredbu koja sankcionira i simbole velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Međutim, HSLS-ovi zastupnici nisu precizirali isticanje kojih totalitarnih simbola je kazneno djelo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit je li osim slike Pavelića, Staljina i slika Tita simbol totalitarne ideologije, Čehok je odgovorio da je za njega Titova vladavina bila totalitarna komunistička vladavina.

Dodao je da nema ništa protiv srpa i čekića, ali je protiv komunističke ideologije zbog koje su zatvarani "hrvatski proljećari", te da iz tog razdoblja ne prihvaća stradanja Golog otoka ili Bleiburga.

Naglasio je da nije na političarima da odgovore koji su komunistički simboli sporni, već da sud i sudska praksa trebaju odlučiti što se smatra totalitarnom ideologijom i koji su to simboli.

U predloženim dopunama KZ-a, HSLS ističe da bi bila dozvoljena primjerena uporaba simbola neposredno vezanih za antifašističku borbu, odnosno za domobranstvo u Drugom svjetskom ratu.

Svi totalitarni simboli dopušteno bi se koristili jedino u kazališnim i filmskim predstavama ili u znanstvene svrhe, a za sve drugo je predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine, stoji u prijedlogu HSLS-a.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara