HSLS protiv preseljenja Zavoda za kulturu

HRVATSKA socijalno-liberalna stranka zatražila je od Ministarstva kulture da ne premješta Zavod za kulturu i Upravu za zaštitu kulturne baštinu sa sadašnje adrese na novu lokaciju Ministarstva, jer smatra da će time dobiti lošije uvjete za rad i čuvanje materijala.

Tražimo da te dvije ustanove ostanu u Ilici 44, dok se za njih ne pronađe bolji smještaj, rekla je danas novinarima potpredsjednica HSLS-a Dorica Nikolić.

Bojimo se da bi to moglo dovesti do eutanazije takvih ustanova, kao što je ranije dovelo do nestanka Zavoda za zaštitu prirode, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HSLS smatra da predviđenih 930 četvornih metara u Runjaninovoj za te dvije ustanove ne može biti bolje rješenje od 1500 četvornih metara na staroj lokaciji.

Dorica Nikolić smatra da bi to moglo dovesti do toga da se dio zbirki, konzervatorske dokumentacije i arhiva smjesti u podrumske prostorije, što nipošto ne bi bilo prihvatljivo.

Projektom uređenja nove zgrade Ministarstva kulture u Runjaninovoj zanemarene su specifične potrebe službe i nije poštivan ni jedan od standarda o čuvanju arhivske i bibliotečne građe, rekla je.

U HSLS-u kažu da su poticaj za prosvjed dobili od zaposlenika koji se ne žele javno suprotstaviti toj odluci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara