HSLS se oštro protivi ukidanju rada nedjeljom

PREDSJEDNICA HSLS-a Đurđa Adlešić izjavila je da se strogo protivi ukidanju rada nedjeljom, jer će to dovesti do otkaza i povećanja nezaposlenosti pogotovo u skupini građana koji najteže pronalaze zaposlenje, a to su žene u srednjim godinama.

"Zaposleni koji rade nedjeljom ne žele da se on ukine, ali se događa da im se taj rad, kao i prekovremeni sati, ne plaća. Ako se ukine rad nedjeljom, poslodavci će zatvoriti svoje radnje i ljudi će ostati bez posla. Zalažemo se jedino da zaposlenici iz jednoroditeljskih obitelji nisu obvezni raditi nedjeljom, ukoliko kod kuće imaju maleno dijete", rekla je Adlešić na tiskovnoj konferenciji na kojoj je u ime HSLS-a iznijela prijedloge o izmjeni i dopunama Zakona o radu.

"Predlažemo kažnjavanje mobbinga i potičemo na prijavljivanje korupcije, što, naravno ne smije dovesti do otkaza onih koji to prijave. Također smo za nadzor tvrtki u kojima ima više od deset zaposlenika kako bi u njima sprječili kršenje prava radnika", rekla  je Adlešić, te podsjetila na slučaj pekare u Dubrovniku, gdje zaposlenik tri godine nije mogao otići na godišnji odmor.

"Mislim da je mobbing skup za poslodavce, s obzirom da kod nas još uvijek vrijedi pravilo da ako možeš izdržati na poslu da radiš, a ako ti se ne sviđa da ga napustiš. Zbog tog zaposlenici idu često na bolovanje", rekla je Adlešić odgovarajući na pitanje o slučaju zaposlenica McDonaldsa, koje su zatražile psihijatrijsku pomoć zbog maltretiranja na poslu. Konstatirala je da mobbing treba osvijestiti kod zaposlenika, te da počinitelje treba kazniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na našu se telefonsku liniju otvorenu za prijavljivanje mobbinga i korupcije na radnom mjestu u mjesec dana javilo oko 800 ljudi. Prijave su podnesene Državnom inspektoratu koji je dojave istražio, i ispostavilo se da niti jedna nije bila lažna. Mobbinga ima i u ministarstvima, novinskim redakcijama, a ne provode ga samo nadređeni, nego i podređeni", zaključila je Adlešić.

HSLS se također zalaže da se plaćanje članstva u obrtničkim komorama, jer toga nema u Europskoj uniji, nego je Hrvatska jedna od iznimki po tom pitanju, rekla je Đurđa Adlešić.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara