HSLS: Urediti upravljanje i gospodarenje hrvatskim lukama i pomorskim dobrom

HRVATSKA socijalnoliberalna stranka (HSLS) smatra da, prije izrade strategije gospodarskog razvoja, pomorsko dobro treba definirati kao opće dobro, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HSLS-a Dražen Budiša.

Upozorio je da je hrvatsko pomorsko dobro suočeno s devastacijom i da ga je potrebno sačuvati kao resurs, spomenuvši pritom privatizaciju hotelskog poduzeća "Sunčani Hvar" i, kako je rekao, dvojbeni projekt DružbAdria.

Član Hrvatskog društva za pomorsko pravo i HSLS-a Branko Kundih založio se za koncept integriranog upravljanja pomorskim dobrom koje obuhvaća 37 posto hrvatskog državnog teritorija i jedan je od najvećih gospodarskih resursa zemlje. Drži da to ne može činiti samo resorno, nego i druga ministarstva, te da je potrebno uspostaviti ravnotežu interesa, regija, županija, gradova i općina.

Kundih predlaže decentralizaciju koncesijskog sustava, odnosno prenošenje upravljanja lučicama i sportskim lukama na lokalnu samoupravu, odnosno da ona autonomno dodjeljuje koncesije i utvrđuju naknade. Treba točno utvrditi koliko nešto stoji i vrijedi u pomorskom dobru, naglasio je Kundih i predlaže da bi tamo gdje država ima koncesiju, lokalna samouprava trebala participirati u prihodima, a putničke bi luke trebale biti u nadležnosti gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi se, ocijenio je, rješavaju parcijalno, nitko sustavno ne raspravlja o pitanjima od hrvatskog strateškog interesa. Kundih je upozorio da se, ne zaštiti li se resurs pomorskog dobra kao općeg dobra, neće moći postići željeni ciljevi.

Kundih je govorio i o projektu ministra javnih radova, obnove i graditeljstva Radimira Čačića o izgradnji turističkih lučica na hrvatskim otocima. Prema njemu, putem natječaja, za koji je Vlada formirala i ovlastila tvrtku "Argonaut" d.o.o., pronašlo bi se strateške partnere za dovršenje njihove izgradnje, a oni bi nakon proteka roka od pet godine mogli od države, kao većinskog vlasnika (oko 74 posto), otkupiti njezin udio. Kundih smatra da je to nedopustivo i da treba inzistirati na izgradnji sidrišta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara