HSP će u Saboru glasovati za nepovjerenje Žužulu

HSP će u Saboru glasovati za nepovjerenje Žužulu
PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić najavio je danas da će njegova stranka u Saboru glasovati za nepovjerenje ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu, ali i kazao kako stranka još nije odlučila kako će se postaviti u slučaju da se afera Žužul pretvori u odlučivanje o povjerenju čitavoj Vladi.

Đapić je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru kazao kako očekuje da će raspravu o navodnom Žužulovu sukobu interesa HDZ pokušati prikazati kao napad na Vladu.

"Uspije li HDZ disciplinirati svoje koalicijske partnere, a mi procjenjujemo da hoće, Vlada će opstati, a ne uspije li, logično je očekivati nove parlamentarne izbore", kazao je Đapić, ocjenjujući da se Sanader Žužula neće odreći, čak ni pod cijenu raspada koalicije.

"Ovoga je trenutka na testu politika koju je Ivo Sanader vodio sa SDSS-om", rekao je Đapić, te dodao da će HSP "pozorno pratiti ponašanje SDSS-a i HSU-a" i potom donijeti vlastiti stav.

Ocjenjujući da bi Žužul svojom ostavkom trebao Vladi olakšati posao, Đapić je kazao kako bi se o čitavom slučaju što prije trebale očitovati nadležne institucije, a pogotovu Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje, podsjeća Đapić, trenutno ne funkcionira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da bi Povjerenstvo što skorije profunkcioniralo, stranka predlaže da u njegov sastav uđe i HSP-ov zastupnik Pejo Trgovčević.

Predsjednik HSP-ova kluba Miroslav Rožić pozvao je diplomatski zbor u Hrvatskoj da se očituje o slučaju Žužul, kako su se očitovali o mogućnosti ulaska HSP-a u Vladu, nakon parlamentarnih izbora.

Pojašnjavajući zašto HSP nije podržao interpelaciju SDP-a, HSS-a i HNS-a, Đapić je kazao kako "HSP mora čuvati vlastiti ugled i ne može amnestirati pojedince koje je javnost u vrijeme prošle vlade doživljavala kao one koji su u trajnom sukobu ineteresa".

"Mi nećemo štititi Čačića i slične", rekao je.

HSP-ov predsjednički kandidat Slaven Letica smatra pak da se čitav slučaj iskorištava u predizborne svrhe, pred izbore za Predsjednika RH, ustvrdivši da je aktualnog predsjednika Stjepana Mesića "uhvatila panika zbog naglog pada rejtinga, nakon prošlotjednih izjava da Crna Gora nije ratovala s Hrvatskom".

"Mesić je u pomoć pozvao sedam stranaka, u kojima su i oni koji bi prodali Savudrijsku valu i koji su se nakrali novca putem POS-a. Iza njega stoji organizacija crnih mrlja hrvatske politike", rekao je Letica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara