HSP: Od Italije tražiti objašnjene incidenta kod Pescare

SABORSKI Klub zastupnika HSP-a oštro je danas osudio incident kod Pescare kada je s talijanske ribarice pucano na hrvatski trgovački brod "Orašac", te Vladu pozvao da od Italije zatraži obrazloženje tog incidenta i kažnjavanje počinitelja.

"Taj neprihvatljivi gusarski prepad na naše mornare u talijanskom teritorijalnom moru grubo je kršenje međunarodnog prava mora", priopćili su pravaši, zadovoljni što je taj incident prošao bez ljudskih žrtava.

Hrvatska Vlada, drže, treba od talijanske vlade zatražiti obrazloženje tog gusarskog čina, uz jamstva s talijanske strane da će počinitelji biti otkriveni i kažnjeni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svako ignoriranje tog gusarskog prepada bit će doživljeno kao ohrabrivanje kriminalnih elemenata s talijanske strane. Mnogi među njima priželjkuju sukob s Hrvatskom, jer su nezadovoljni provedbom naše ekološko-ribolovne zone na Jadranu i uhićivanjem talijanskih ribokradica u našem moru", navodi se u HSP-ovu priopćenju koje potpisuje Tonči Tadić.

Jučer oko 9 sati na "Orašac" su, dok je isplovljavao iz talijanske luke kod Pescare, s jedne od nekoliko talijanskih ribarica ispaljena četiri hitca. Talijanski brod "Ornella II" s kojeg je pucano bio je u skupini od četiriju brodica.

"Orašac" inače plovi u "off-shore" tvrtki Atlantske plovidbe pod liberijskom zastavom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara