HSP: Povući veleposlanika Italije na konzultacije

KLUB HSP-a u Hrvatskom saboru zatražio je danas od Ministarstva vanjskih poslova da povuče hrvatskog veleposlanika u Italiji na konzultacije u Zagreb.

Razlog tomu, objasnio je Tonči Tadić, izjava je potpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija da su Dalmacija, Istra i Rijeka oduvijek talijanske zemlje.

Pravaši traže da premijer Ivo Sanader i ministar Miomir Žužul Saboru podnesu izvješće o toj izjavi, te da Hrvatska u Bruxelles uputiti prosvjednu notu, jer je to, ističe Tadić, oživljavanje agresivne politike Italije prema Hrvatskoj.

Finijeva izjava, naglašava, nije eksces, nego dizanje na višu razinu izjava talijanskog veleposlanika i u svezi primjene gospodarskog pojasa u Jadranu i u svezi esula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tadić poručuje da se na Finijevu izjavu obvezno mora reagirati.

Jer, kako ćemo sutra reagirati ako primjerice srpski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković izjavi da su Slavonija, Vukovar,... oduvijek srpske zemlje, upitao je HSP-ov zastupnik.

Hrvatskom su saboru neprihvatljive bilo kakve teritorijalne pretenzije prema Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik Sabora Vladimir Šeks, pozvavši Odbor za vanjsku politiku da se sastane i zauzme stav o Finijevoj izjavi.

Finijeve je izjave ocijenio "neprihvatljivim iredentističkim pretenzijama koje proistječu iz tog nostalgičnog pledojea", neprihvatljivim i neistinitim konstrukcijama.

Uz žestoke prosvjede oporbe što će se o stand by aranžmanu s MMF-om raspravljati tek popodne, Sabor je prijepodnevni rad nastavio raspravom o zakonskom prijedlogu Ive Banca o dobrobiti životinja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara