HSP predstavio svoj prijedlog zakona o pravima hrvatskih branitelja

HRVATSKA stranka prava (HSP) na današnjem je okruglom stolu predstavila zakonski prijedlog o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji po kojem bi se, naveli su, braniteljima i stradalnicima vratila većina statusnih i materijalnih prava koja su im ukinuta po sadašnjem zakonu donijetom 2001.

Zastupnik HSP-a Vlado Jukić ustvrdio je da je važeći zakon loš, da su branitelji njime i vladinom politikom marginalizirani i da ga treba mijenjati.

Jedan od autora zakona i bivši pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Pero Kovačević rekao je da simulacije HSP-ovog prijedloga zakona ukazuju kako za njegovu provedbu nije potrebno više od 2,4 milijarde kuna godišnje, a da se sada izdvaja oko 2,8 milijardi kuna.

Paradoks je da su prava branitelja zakonom smanjena, a proračun ministarstva branitelja je rastao, rekao je Kovačević.

Dodao je da se po HSP-ovom zakonu više ne bi provodile revizije invalidnosti HRVI-a, jer, naglasio je, dosadašnje nisu pokazale ozbiljnije nepravilnosti u stjecanju tog statusa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je rekao da je posebno poglavlje tog zakonskog prijedloga posvećeno zaštiti dostojanstva Domovinskog rata.

Njime bi se regulirala i određena statusna prava pirotehničara i pripadnika Hrvatske vojske koji sudjeluju u međunarodnim mirovnim misijama.

Govoreći o revizijama invalidnosti hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) koje su u tijeku Jukić je rekao da su izazvale nesigurnost i strah kod branitelja. Dodao je da je više od 70 posto rješenja o provedenim revizijama poništio Upravi sud, ali da ministarstvo to ignorira.

Današnjem predstavljanju HSP-ovog prijedloga zakona o pravima hrvatskih branitelja nazočili su i predstavnici pojedinih udruga iz Domovinskog rata koji su u raspravi iznijeli niz prijedloga za zakonsku zaštitu prava branitelja i stradalnika i nazadovoljstvo sadašnjim zakonom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara