HSP traži hitnu sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost zbog izjava o nepovjerenju u tajne službe

HSPov saborski zastupnik i član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Pero Kovačević danas je predložio hitno sazivanje sjednice Odbora, smatrajući kako posljednje izjave u medijima da sigurnosne službe ne rade svoj posao i da se u njih nema povjerenja mogu imati opasne posljedice za nacionalnu i državnu sigurnost.

U prijedlogu za sazivanje sjednice upućenom predsjedniku Odbora Ivanu Jarnjaku, Kovačević se pozvao na nedavne izjave glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka, bivšeg premijera Ivice Račana i bivšeg ravnatelja policije Ranka Ostojića, koji su u medijima govorili kako nemaju povjerenja u sigurnosne službe.

Maček je tako nedavno izjavio da za Stipu Čačiju, nedavno razriješenog pomoćnika ministra unutarnjih poslova kojemu je Predsjednik Republike jučer poništio mirovinu, kod stupanja na dužnost u MUP-u nije tražena sigurnosna provjera zbog nepovjerenja u rad sigurnosnih službi.

Predsjednik SDP-a i bivši premijer Račan u intervjuu novom broju tjednika "Nacional" kazao je da je "imao distancu" od čelnika tajnih službi, da zbog otpora predsjednika Stjepana Mesića nije uspio na čelna mjesta u tim službama postaviti "neopterećene ljude", a da je imenovane, kako bi izbjegao sukob s predsjednikom, prihvatio kao postojeće zadržavši distancu prema njima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu prošlom broju tjednika "Globus" bivši ravnatelj policije Ostojić izjavio je da je za vrijeme obavljanja te dužnosti loše surađivao s obavještajnom zajednicom, da od sigurnosnih službi nije dobio nikakvu prijavu o kriminalnim aktivnostima, te da je zbog nepovjerenja u rad tih službi osnovao posebnu policijsku skupinu koja je u tajnosti odrađivala svoj posao.

Na sjednicu Odbora, s temom "Stanje u sigurnosnim službama RH", Kovačević predlaže pozvati čelnike sve tri sigurnosne službe - Obavještajne agencije (OA), Protuobavještajne agencije (POA) i Vojno-obavještajne agencije (VOA).

(Hina) xtr yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara