HSP u Sisku predstavio Zakon o braniteljima

HRVATSKA stranka prava (HSP) danas je na okruglom stolu u Sisku predstavila prijedlog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kojim bi se, rekao je saborski zastupnik HSPa Vlado Jukić, prava branitelja i ratnih stradalnika utvrdila na razini iz 1996. i njime bi Ministarstvo hrvatskih branitelja i državni proračun godišnje uštedjeli više od 400 milijuna kuna.

Jukić je istaknuo da je stari zakon, koji je bio na snazi do 2001. godine, bio dobar i da su njime branitelji i stradalnici, s obzirom na gospodarsko-socijalno stanje u državi, mogli biti zadovoljni iako je bilo problema oko isplate osnovice. Novim zakonom iz 2001. godine prava branitelja i ratnih stradalnika smanjena su za oko 60 posto, ali je proračun Ministarstva branitelja, koji je 1999. godine iznosio 2,3 milijardi kuna, ove godine porastao na 2,8 milijardi kuna, iznio je Jukić, dodavši da Ministarstvo za svoj rad troši gotovo pola proračuna, isto koliko i za prava branitelja.

Nekadašnji pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Pero Kovačević, koji je bio stručni konzultant na izradi HSP-ova prijedloga zakona, ustvrdio je da bi postojeći zakon bilo najbolje proglasiti pravno ništavnim.

HSP se u prijedlogu zakona zauzima da se u Vukovaru izgradi spomen- muzej Domovinskog rata, da se uvede doplatak za dragovoljce Domovinskog rata, da se ratni invalidi i stradalnici oslobode plaćanja poreza i prireza - u potpunosti za najteže kategorije stradalnika, a za ostale razmjerno stupnju oštećenja, rekao je, uz ostalo, Kovačević.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara