HSP zbog ćirilice traži ocjenu ustavnosti Statuta Vukovara

HSP zbog ćirilice traži ocjenu ustavnosti Statuta Vukovara

Tekst: V.Š.
Foto: Neja Markičević (Cropix)

VUKOVARSKA organizacija HSP-a zatražit će ocjenu ustavnosti Statuta grada Vukovara.

HSP traži da se ocjenu ustavnosti kako bi se Statut uskladio sa Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, prema kojem predstavničko tijelo referendum raspisuje na prijedlog 20 posto birača.

Naime, iako je HSP prikupio 7000 tisuća potpisa za peticiju za raspisivanje referenduma o uporabi ćirilice, prema gradskom statutu, konačnu odluku o referendumu donosi Gradsko vijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski HSP prikupio je potpise građana za peticiju za raspisivanje referenduma zbog brisanja iz statuta stavka 3. članka 61. koji daje pravo uporabe ćirilice srpskoj nacionalnoj manjini u javnoj i službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga grada Vukovara.

Predsjednik HSP-a Danijel Srb je u jučerašnjoj emisiji Nedjeljom u dva objasnio da je "uvođenje ćirilice u Vukovaru, koji je simbol stradanja u Domovinskom ratu, poseban problem te da ljudi to ne prihvaćaju".

"Za to čak i ne postoje uvjeti prema Zakonu o nacionalnim manjinama. Lokalna vlast je izmijenila Statut Grada i time uvela ćirilicu i srpski jezik, i to sve kao posljedicu dogovora HDZ-a i SDSS-a", objasnio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara