HSP zbog napada na Irak traži hitnu saborsku sjednicu

HRVATSKA stranka prava (HSP) zatražila je od predsjednika hrvatskog Sabora hitno sazivanje izvanredne saborske sjednice na kojoj bi se razmotrio međunarodni položaj Republike Hrvatske u odnosu na napad na Irak.

"Iako Hrvatska ne može utjecati na ciljeve niti na tijek i na konačni ishod rata za Irak, ona će itekako osjetiti posljedice tog rata u svom gospodarstvu, a posebno u turizmu", navodi HSP u današnjem otvorenom pismu predsjednicima hrvatske Vlade i Sabora Ivici Račanu i Zlatku Tomčiću.

HSP zahtjeva da Vlada na izvanrednoj saborskoj sjednici podnese izvješće o stanju nacionalne sigurnosti, o procjenama učinaka napada na Irak za ovu turističku sezonu, o planu osiguranja redovite opskrbe naftnim derivatima, o planu zaštite gospodarskih interesa Hrvatske na Bliskom Istoku, te o mogućnostima izravne humanitarne pomoći Hrvatske žrtvama napada na Irak.

Budući da rat može rezultirati pretvaranjem NATO-a u savez polusuverenih država pod patronatom SAD-a, te da može bitno produbiti prisutne podjele unutar EU i usporiti našu kandidaturu za EU, nužno je razmotriti dosadašnji odnos Hrvatske prema uključivanju u NATO savez, te pristupiti promjenama strategiji hrvatske nacionalne sigurnosti, smatra HSP.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD od Hrvatske u ratu za Irak ne traže partnerski odnos u "anti-terorističkoj koaliciji", nego traže poslušno izvršavanje njihovih naloga, navodi HSP u pismu i dodaje da se mogu očekivati novi pritisci SAD-a za dopuštenje korištenja hrvatskih vojnih baza, te za upućivanje HV u okupaciju poslijeratnog Iraka.

Stoga HSP od Vlade odlučno zahtjeva odbijanje takvih eventualnih zahtjeva, stoji u pismu koje je potpisao predsjednik HSP-a Ante Đapić.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara