HSS dogovorio koaliciju protiv Glavaša

Hrvatska seljačka stranka na gradskoj i županijskoj razini kasno sinoć u Našicama dogovorila je široku koaliciju kojom je osigurano 25 vijećničkih mjesta za skupštinu Osječkobaranjske županije i 13 vijećnika za Gradsko vijeće Osijeka, rekao je predsjednik županijskog HSSa Zvonko Ibriks, dodavši kako je riječ o koaliciji suprotstavljenoj nezavisnoj listi Branimira Glavaša.

U koaliciji na županijskoj razini su SDP - HSS koji su na izborima osvojili osam mandata, HNS - LS - SBHS - Zeleni Hrvatske koji imaju četiri mandata, te HSU i SDSS sa po tri mandata. Te će stranke sutra ujutro, prije konstituirajuće sjednice skupštine Osječko-baranjske županije, potpisati koalicijski sporazum koji će podržati, ali ne i potpisati i HDZ. Ta je stranka osvojila sedam mandata.

Od 25 vijećnika u Gradskom vijeću Osijeka koalicija će imati 13 vijećnika - šest vijećnika LS-SBHS-HNS-Zeleni Hrvatske, tri vijećnika SDP - HSS, te po dva HSU-a i HDZ-a.

Kandidat koalicije za gradonačelnika je dosadašnji gradonačelnik Zlatko Kramarić, a za župana, kako se neslužbeno doznaje, Zvonko Erak iz SDP-a.

U Našicama je sinoć bio i predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, no, Ibriks tvrdi da on nije utjecao na navedeni sporazum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nasuprot toj koaliciji u Županijskoj skupštini biti će koalicija nezavisne liste Branimira Glavaša, koja je osvojila najveći broj vijećnika (14), i HSP-a s 8 vijećnika. Oni će u Gradskom vijeću Osijeka imati 12 vijećničkih mjesta. Kandidat te koalicije za župana je dosadašnji župan Krešimir Bubalo, a za gradonačelnika Anto Đapić, predsjednik HSP-a.

Kramarić je za Hinu izjavio kako je sinoć dogovorena koalicija "u svakom slučaju logična i principijelna jer se radi o strankama koje su tako i izašle na izbore". Ustvrdio je kako se ne radi o nikakvoj "antiglavaševskoj koaliciji" i ocijenio kako bi "najgora varijanta bila ponavljanje izbora, jer bi to koštalo dodatnih per milijuna kuna".

"Izazov mi je suprotstaviti se terorizmu na državnoj razini koji provodi Ivo Sanader, a što je pravo nasilje nad demokracijom i obezvrjeđivanje izražene volje birača na proteklim izborima", kazao je Glavaš. Ponovio je kako stoji kod svoje izjave da će Krešimir Bubalo biti župan, a da Kramarić više neće biti osječki gradonačelnik, no nije htio pojasniti što pri tome misli.

Konstituirajuća sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije sazvana je za sutra u 10 sati.

(Hina) xvsik yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara