HSS: Ministar Čobanković laže i obmanjuje javnost

HSS: Ministar Čobanković laže i obmanjuje javnost

SABORSKI zastupnici iz HSS-a optužili su ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da laže i obmanjuje javnost izjavama da je stopa rasta izvoza poljoprivrednih proizvoda 2005. prvi put nadmašila stopu rasta uvoza.

Božidar Pankretić je, na konferenciji za novinare u Saboru, ustvrdio kako je stopa rasta izvoza još 2002. bila veća od stope rasta uvoza, a pozitivne pokazatelje iz 2005. smatra kratkoročnim učinkom rodne godine za šećernu repu, zbog čega je Hrvatska izvezla znatno više šećera nego godinu ranije.

Taj će se rast, uvjeren je, istopiti uvođenjem kvota za izvoz šećera na tržište Europske unije, tijekom pregovora o pristupanju Hrvatske EU.

Pankretić je ustvrdio i da je deficit u vanjsko-trgovinskoj bilanci 2004. bio najveći od osamostaljenja Hrvatske, pogotovu u stočarstvu i voćarstvu, a uvjeren je da je odgovornost na sadašnjoj vladi i ministru Čobankoviću, koji je, kaže, dao dozvole za uvoz goveda i svinja iz gotovo svih zemalja.

"Uvoz je najveći u povijesti Hrvatske, a garancija i garantna pisma više nisu važna, jer su seljaci ostali prevareni, kao i svi građani RH", ustvrdio je Pankretić.

HSS-ovci su izrazili i bojazan da će Vladina najava da poljoprivredno zemljište država ubuduće neće prodavati, nego davati u koncesiju zaustaviti okrupnjavanje posjeda i intenziviranje poljoprivredne proizvodnje.

"Za seljake bi bila katastrofa ako ne mogu kupiti zemljište", upozorio je Ivan Kolar.

Raspravljalo se o vijećničkim mandatima

Urudžbiranje ranije potpisanih ostavki mimo volje vijećnika izražene u trenutku urudžbiranja praktično je opoziv vijećničkog mandata, što je suprotno Izbornom zakonu, izjavio je danas u Hrvatskom saboru tajnik Središnjeg ureda državne uprave Antun Palarić.

Obrazlažući Vladin prijedlog izmjena Zakona o izboru članova predstavničkih tijela lokalne i područne samouprave, Palarić je podsjetio na nekoliko slučajeva kada su nositelji lista od svojih članova unaprijed tražili da potpišu ostavke, koje su se ponekad urudžbirale i na samim sjednicama predstavničkih tijela, mimo volje vijećnika.

Da bi se izbjegle gužve na samim sjednicama, Vlada predlaže da se ostavke moraju podnijeti najkasnije 24 sata prije planiranog održavanja sjednice.

Takvu ostavku vijećnik bi mogao povući do same sjednice.

Palarić je naglasio kako se vjećnicima ne može osporiti pravo na ostavku, ali će se, uvjeren je, predloženim izmjenama "izbjeći mogućnost da se, suprotno zakonu, faktički oduzima mandat".

Klubovi bez razlike osuđuju trgovinu mandatima, a većina ih smatra da bi u sredinama u kojima je bilo takvih slučajeva (Dubrovnik, Požega, Velika Gorica, Sisak..) trebalo raspisati izvanredne izbore.

Mato Arlović (SDP) ističe da se zaboravlja ustavno načelo da vlast proizlazi iz naroda i da se narodu vraća, pa bi, tvrdi, najmoralnije, najzakonitije i najpoštenije bilo raspustiti predstavnička tijela u tim sredinama i raspisati izvanredne izbore.

Kako bi se ubuduće spriječila trgovina mandatima, Arlović predlaže da se političku stranku koja se posluži takvom nezakonitošću kazni visokom novčanom kaznom, ili zabranom sudjelovanja u idućem izbornom ciklusu, a vijećnika kazni i zatvorom zbog zlouporabe izbornog prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Palarićev ured optužio je da stimulira trgovinu mandatima, jer, kaže, legalizira stanje u predstavničkim tijelima, gdje je vlast promijenjena mimo volje birača.

Jedini koji se izričito usprotivio Vladinu prijedlogu bio je Klub HSP-a, jer, po riječima Pere Kovačevića, vijećniku se ne može ograničiti pravo da podnese ostavku kada to hoće.

Vijećnik može dati ostavku i na samoj sjednici predstavničkog tijela, jer ima svako pravo raspolagati svojim mandatom.

HSP je, kaže, voljan pristati da se u svim spornim sredinama ponove izbori, kao i na međustranačke dogovore da se spriječi trgovanje mandatima.

Dražen Bošnjaković (HDZ) uvjeren je da problem nije u strankama, nego u nečasnim pojedincima koji manipuliraju ostavkama, te predlaže da se do drugog čitanja razmotri da se ostavke ovjeravaju kod bilježnika predstavničkog tijela.

Željko Pecek (HSS) tvrdi, međutim, da se neke vijećnike koji su zaposleni u javnim službama na prelazak u suprotni tabor prisiljava ucjenama i prijetnjama.

"Otpadnicima moramo smatrati one koji mite i prijete i njih treba izbaciti iz stranaka", kazao je Pecek, komentirajući ideju da se stranke dogovore da neće prihvaćati prebjege iz drugih stranaka.

"Odite, ali svojim bijegom nemojte rušiti uspostavjenu strukturu vlasti, nemojte prodavati dušu vragu", poručio je vijećnicima IDS-ovac Damir Kajin.

Zastupnici o skrbi za pripadnike HVO-a

Zastupnici su u pojedinačnoj raspravi podržali sporazum s BiH o suradnji na području prava stradalih pripadnika HVO-a, ali i upozorili da bi Hrvatska kvalitetnije trebala skrbiti o invalidima na svom teritoriju.

Riječ je o ugovoru kojim se Hrvatska obvezuje da će do kraja ove godine zbrinuti oko 850 obitelji poginulih pripadnika HVO-a, a u iduće dvije godine oko 4000 ratnih invalida HVO-a kojima do sada nije bio riješen status.

Tim će kategorijama BiH isplaćivati invalidnine, a Hrvatska će im plaćati razliku do visine mirovine koju ostvaruju ratni vojni invalidi i obitelji poginulih i nestalih branitelja u Hrvatskoj.

"Hrvatska treba voditi brigu o svim svojim državljanima, ma gdje bili, pa makar ne bili u Hercegovini, nego u Hrvatskoj", rekao je Nenad Stazić (SDP), upozoravajući da neki invalidi rada u Hrvatskoj primaju mjesečne naknade od svega 300 kuna.

Ustvrdio je i da se "ovaj sporazum odnosi i na one kojima su najveći ratni dosezi bili Ahmići, Stupni dol ili rušenje mostaskoga Starog mosta".

HSP-ovci, pak, smatraju da je riječ o najvećem koraku koji je ova sadašnja Vlada učinila na području Domovinskog rata.

Pero Kovačević očekuje da će sporazum ispraviti nepravde, no upozorio je i na moguće nejasnoće u provedbi sporazuma, zbog čega bi, smatra, Sabor trebao ovlastiti ministricu branitelja da donese provedbene akte, kako se ne bi dogodilo da neki invalidi HVO-a ostanu bez naknada.

I Lucija Čikeš (HDZ) smatra da je riječ o ispravljanju nepravde, te da će sporazum doprinijeti i opstanku hrvatskog naroda na području BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara