HSS pismo EU tumači kao ohrabrenje i podršku principjelnom stavu hrvatske

Pismo Europske unije HSS tumači kao ohrabrenje i podršku principijelnom stavu Hrvatske, izjavila je danas glasnogovornica HSSa Marijana Petir, komentirajući pismo EU u vezi s američkim zahtjevom o izuzeću Amerikanaca od jurisdikcije stalnog Međunarodnog kaznenog suda (MKS). L

HSS-ovo je stajalište da temeljna načela međunarodnog prava treba poštivati, a to znači da je nakon ratifikacije Statuta MKS-a Hrvatska u obvezi ponašati se u skladu s jurisdikcijom tog Suda, navela je Petir.

Ističe da bilateralni odnos s bilo kojom državom koji bi taj temeljni princip doveo u pitanje na način da bi Hrvatska bila obvezna izuzeti građane te države od jurisdikacije MKS-a ne bi bio korektan niti principijelan za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To ne znači da ne bi trebalo razgovarati s SAD-om kako bi se ispitali svi elementi za zaključenje mogućeg sporazuma i nastojati da SAD ima razumijevanja prema posebnoj poziciji Hrvatske, ne samo zbog njenih obveza preuzetih nakon ratifikacije Statuta MKS-a, nego i obveza koje proizlaze iz ustavne obveze o suradnji s Haaškim sudom, navela je glasnogovornica HSS-a.

Istaknula je i kako je Hrvatskoj u interesu da postane članicom Unije, pa stoga mora uvažavati stajališta Unije.

EU nije spremna na bilo kakve izuzetke u pogledu jurisdikcije MKS-a, naglasila je Petir, navodeći da je Unija stoga svojim članicama, ali i zemljama zainteresiranim za članstvo u Uniji preporučila da se pridržavaju tih načela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara